USA kõrge ametnik: NATO alalist baasi Poolasse ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO maabumisõppused Ustka rannikul Põhja-Poolas.
NATO maabumisõppused Ustka rannikul Põhja-Poolas. Foto: SCANPIX

Poola territooriumile pole kavas luua NATO alalist baasi, ütles Ühendriikide abivälisministri asetäitja Euroopa küsimustes John Heffern.

«Me soovime vältida alliansis tõsist vaidlust,» ütles Heffern intervjuus Poola päevalehele Rzeczpospolita. Kuigi Heffern ei nimetanud ühtegi konkreetset riiki, kes taolisele kavale vastu seisaksid, tõi Poola raadio koduleht ühe sellise riigina välja Saksamaa.

NATO alalise baasi toomist Poola territooriumile on soovinud Poola valitsus, mis lootis, et taoline otsus langetatakse ametlikult tuleval aastal Varssavis toimuval alliansi tippkohtumisel.

Samas märkis Heffern, et USA sõdurid jätkavad rotatsiooni alusel Poolas viibimist nii kaua, kui Varssavi seda soovib. «Me jääme nii kauaks kui vaja,» lubas Heffern.

Samuti kordas Heffern kava paigutada Poolasse ja teistesse Ida- ja Kesk-Euroopa riikidesse Ühendriikide sõjatehnikat ning väljendas soovi jätkata koostööd raketitõrjesüsteemi alal.

«Kokkulepe Iraaniga ei puuduta rakette, oht püsib,» selgitas Heffern, miks vaatamata möödunud nädalal Viinis sõlmitud tuumakokkuleppele jätkatakse Poolasse Redzikowosse püüdurrakettide ehitamist.

Venemaa on Euroopa raketikilbi kava teravalt kritiseerinud, pidades seda Venemaa vastu suunatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles