Läti president tänas USAd Baltimaade iseseisvuse tunnustamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vejonis.
Läti president Raimonds Vejonis. Foto: SCANPIX

Läti president Raimonds Vējonis saatis täna kirja USA president Barack Obamale, tänades Ühendriike 1940. aastal tehtud deklaratsiooni eest, millega mõisteti hukka endise Nõukogude Liidu okupatsioon Balti riikides ja ei tunnustatud Baltimaade annekteerimist.

23. juulil 1940 tegi USA välisminister Sumner Welles ametliku avalduse, milles Washington ei tunnustanud Leedu, Läti ja Eesti annekteerimist Nõukogude Liidu Punaarmee poolt. Neljapäeval möödub sellest 75 aastat.

Vējonis rõhutas oma kirjas, et USA positsioon oli ja on jätkuvalt Läti jaoks oluline. Wellesi avaldusel oli positiivne mõju rahvusvahelistele arengutele, kuna see julgustas teisi riike kaitsma ülemaailmse rahu ning rahvusvahelise korra alusprintsiipe, lausus president.

USA positsioon tõi Läti okupeerimise esile rahvusvahelise küsimusena ning aitas Balti riigi iseseisvumisele kaasa, lisas ta.

President rõhutas oma kirjas ka kahe riigi vahelisi tugevaid diplomaatilisi sidemeid ja tihedat dialoogi poliitilisel tasandil.

Viimase poole aasta sündmused on näidanud, et vabadus Euroopas ei ole iseenesestmõistetav ning Läti tänab USAd vankumatu positsiooni eest Vene agressiooni suhtes Ukrainas ja oma liitlaste toetamisel. USA julgeolekugarantiidest võidavad kõik NATO liikmesriigid Ida-Euroopas, lisas Vējonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles