Türgi hoiatab Belgiat Armeenia genotsiidi tunnistamise tagajärgede eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillikuised protestimarsid Istanbulis, plakatid teatavad, et genotsiid jätkub ja meie oleme siin
Aprillikuised protestimarsid Istanbulis, plakatid teatavad, et genotsiid jätkub ja meie oleme siin Foto: SCANPIX

Türgi teatas täna, et Belgia esidajatekoja poolt vastu võetud resolutsioon tunnistada Anatoolia armeenlaste sajanditagust tapmist genotsiidina toob kaasa tõsiseid tagajärgi kahe riigi omavahelistes suhetes.

Tänases pressiavalduses teatas Türgi välisministeerium, et eile Belgias vastu võetud resolutsioon näitab seda, et Türgit on jälle ebaõiglaselt süüdi mõistetud, ajaloolisi fakte on moonutatud ning rahvusvahelist seadust on eiratud.

Türgi sõnul on tegemist kampaaniaga türklaste mustamiseks, mis algas juba juunis, kui peaminister Charles Michel nimetas Osmani türklaste tegusid Esimese maailmasõja ajal genotsiidiks armeenlaste vastu.

Türgi sõnul kahjustab selline avaldus Türgi-Belgia suhteid ja ei aita ka kindlasti kaasa Türgi-Armeenia suhetele.

Aasta alguses nimetas paavst Franciscus armeenlaste tapmist 20. sajandi esimeseks genotsiidiks. Selle avalduse peale eemaldas Ankara oma saadikud Vatikanist, Brasiiliast ja Luksemburgist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles