Süüria: Iraani tuumalepe ei mõjuta suhteid Damaskusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria välisminister Walid Muallem
Süüria välisminister Walid Muallem Foto: SCANPIX

Hiljuti sõlmitud Iraani tuumalepe ei mõjuta Teherani toetust Süüria valitsusele ning võib sidemeid Damaskusega isegi tugevdada, ütles täna Süüria välisminister Walid Muallem.

«On riike, mida juhib USA, kes arvavad, et see lepe võimaldab läänel mõjutada Iraani suhtumist Süüria kriisi,» lausus Muallem Damaskuse konverentsil.

«See on rumalus,» ütles ta.

«Iraani suhtumine Süüria kriisi pole muutunud,» lisas Muallem.

Teheran toetas Süüria rahvast selle võitluses terrorismiga enne tuumalepet, selle ajal ning jätkab seda ka pärast leppe sõlmimist, rõhutas minister.

Tuumalepe on Iraani tugevdanud ja on seetõttu ka tugevam liitlane Süüriale, lisas Muallem. «Mida tugevam on meie liitlane, seda tugevamad oleme ka meie.»

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, mis piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

Lepe tekitas spekulatsioone, et see tähendab suuremat koostööd läänega ka regionaalsetes küsimustes.

Iraani ja suurriikide vahel sõlmitud tuumalepe ei muuda Teherani hoiakut «ülbe» USA suhtes, ütles islamivabariigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei laupäeval. Liider ütles ramadaani lõppu tähistavas raadio- ja telepöördumises, et kokkulepe suurriikidega ei muuda Iraani toetust Süüria ja Iraagi valitsustele ning Jeemeni, Bahreini ja Palestiina nn rõhutud rahvastele.

Iraan on Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsuse üks suurimaid toetajaid, kes varustab Assadi režiimi vägesid ja pakub neile finantsabi alates ülestõusu puhkemisest 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles