Allikas: Venemaa ja Iraan võivad tänavu uraanitarnes kokku leppida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendid üksteist tervitamas.
Presidendid üksteist tervitamas. Foto: SCANPIX

Moskva ja Teheran võivad rikastatud uraani toimetamises Iraanist Venemaale kokku leppida juba selle aasta lõpuks, pärast Viinis sõlmitud tuumaleppe jõustumist, teatas anonüümseks jäänud Vene diplomaat täna.

«Praeguseks pole mingeid konkreetseid kokkuleppeid rikastatud uraani eemaldamiseks, kuna tuumalepe pole veel jõustunud. See on kõik praegu üksteisemõistmise tasandil,» sõnas allikas, kelle väitel toimetatakse uraani ainult Venemaale.

«Neid lepinguid valmistatakse ette. Vene tuumajaamafirma Rosatomi esindajad külastavad Iraani regulaarselt. Mina tean vähemalt kahest sellisest visiidist ning vastav kokkulepe võiks saada allkirjastatud aasta lõpuks,» lisas ta.

Samuti aitab Venemaa kaasa Fordow tuumakompleksi muutmisel teadusasutuseks. Selle protsessiga tegelevad samuti Rosatomi eksperdid, ütles diplomaat.

P5+1 riigid sõlmisid Iraaniga Viinis tuumaleppe 14. juulil. ÜRO Julgeolekunõukogu võttis vastu resolutsiooni, mis muutis selle juriidiliselt siduvaks 20. juulil, kuid tuumaleppe osapooled saavad selle tingimuste täitmisega pihta hakata alles pärast USA ja Iraani seadusandjate heakskiitu.

Iraan peab tuumaleppe järgi vähendama oma rikastatud uraani varusid 10 tonnilt 300 kiloni. Samuti muudetakse Fordow uraanirikastamisrajatis uurimiskeskuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles