Krimmi külastanud Prantsuse parlamendisaadikud esindavad äärmust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse parlamendisaadikud Krimmis.
Prantsuse parlamendisaadikud Krimmis. Foto: SCANPIX

Venemaad ja tähelepanuväärselt ka annekteeritud Krimmi poolsaart külastab alates 23. juulist 2015 kümme Prantsuse parlamendisaadikut, kes on siiani väljendanud piirkonnas valitseva olukorra suhtes positiivset arvamust, kiites Venemaaga liitumise heaks. Enamik delegatsiooni liikmetest kuulub parlamendi parempoolseimasse tiiba ja pooldab ultrakonservatiivseid seisukohti. 

Ilmselgelt on sellised seisukohavõtud väga kaugel Prantsusmaa ametlikust positsioonist. Juba kurikuulsaks saanud visiit on Prantsuse valitsuse ja ülejäänud parlamendiliikmete hulgas tekitanud suurt meelehärmi.

Näiteks välisminister Laurent Fabius ütles, et rahvusvahelist õigust rikkuv visiit šokeerib teda. Lisaks on välisministeerium visiiti tauninud, hoiatades, et see õõnestab Prantsuse diplomaatide seniseid pingutusi Ukraina kriisi de-eskaleerimiseks.

Delegatsiooni juhtfiguur on Thierry Mariani, kes on parlamendi eriliige. Nimelt olid tema valijateks välismaal – Ida-Euroopas, Venemaal, Aasias ja Okeaanias – elavad prantslased. Ta juhib koos Venemaa Raudteeorganisatsiooni juhi Vladimir Jakuniniga assotsiatsiooni Prantsuse-Vene Dialoog, mis ongi visiidi peakorraldaja ja mille eesmärgiks on kahe riigi kultuuri- ja poliitiliste suhete parandamine.

Mariani kuulub Prantsusmaa endise presidendi Sarkozy erakonda Vabariiklased. Parlamendis on Mariani kõige parempoolsema tiiva, Rahva Õiguse esindaja. Üks sõltumatu ajalehe Novaja Gazeta allikas on teda nimetanud ka mitteametlikuks „vene asjade ministriks“.

Yves Pozzo di Borgo on tuntud oma USA-kriitiliste väljaütlemiste poolest. Pärast seda, kui juunis selgus, et USA saatkond luurab Prantsuse võimude järele, väljendas Pozzo di Borgo arvamust, et kui Prantsusmaal oleks vähegi eneseaustust, hävitaks riik USA saatkonna. Senaator on korduvalt kutsunud USAd üles „lõpetama sekkumist Ukraina siseasjadesse“. Pozzo di Borgo rõhutab sageli, et on Vene tsaar Aleksander II nõuniku järeltulija.

Nicolas Dhuicq kuulub Mariani kombel samuti Sarkozy erakonna kõige parempoolsemasse tiiba. Ka tema on korduvalt käinud Venemaal visiidil. 2012. aastal avaldas ta parlamendis arvamust, et terrorism ja samasoolised pered on omavahel seotud. Dhuicq on öelnud, et Ukraina ei peaks püüdma säilitada oma „näilist ühtsust“.

Ka Jacques Myard kuulub Sarkozy erakonda ja on üks selle parempoolseima tiiva loojatest. Ta nimetab homoseksuaalsust perverssuseks ja arvab, et geid ei panusta ühiskonda. 2014. aastal väitis ta, et Ukraina konflikt on puhtalt regionaalne probleem. Samuti on ta kutsunud Euroopa Liitu üles tunnustama Krimmi kuulumist Venemaa koosseisu.

Claude Goasguen on toetanud Krimmi annekteerimist ja nimetanud Euromaidanit riigipöördeks. Samuti on ta öelnud, et keeldumine Mistrali tarnest Venemaale õõnestab Prantsusmaa autoriteeti. Peaminister on teda süüdistanud seotuses paremäärmuslastega.

Jérôme Lambert lahkus 2014. aastal võimulolevast Sotsialistlikust Parteist, et liituda radikaalsete vasakpoolsetega.

Yannick Moreau toetab ultrakonservatiivset liikumist Manif pour tous, mis võitleb samasooliste abielude vastu. Samuti hääletas ta parlamendis naiste õiguse vastu aborti teha.

Visiidil osalevad ka Patrice Verchere, Marie-Christine Dalloz ja Sauveur Sheyit Gandolfi Scheit, kes kuuluvad samuti Sarkozy parteisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles