Obama kutsus üles samasooliste võrdõiguslikkuse tagamisele Aafrikas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama (vasakul) ja Keenia president Uhuru Kenyatta.
USA president Barack Obama (vasakul) ja Keenia president Uhuru Kenyatta. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ärgitas laupäeval Aafrika riike tagama samasooliste võrdõiguslikkust ning võrdles homofoobiat rassilise diskrimineerimisega, mida ta on ise Ühendriikides kohanud.

Obama käsitles ühisel pressikonverentsil Keenia presidendi Uhuru Kenyattaga korruptsiooni Keenias, kodusõda Lõuna-Sudaanis, vastuolulisi valimisi Burundis, võitlust Somaalia äärmusrühmituse Al-Shabaabi vastu ning samasooliste õigusi Aafrikas.

«Olen kõiges eelmainitus olnud järjepidev. Kui te hakkate kohtlema inimesi erinevalt, sest nad on teistsugused, siis see on tee, mida mööda hakkavad vabadused kaduma, ning hakkavad juhtuma halvad asjad,» lausus Obama.

«Kui valitsus harjub inimeste erineva kohtlemisega, siis need harjumused võivad levida. Ühendriikide afroameeriklasest presidendina olen valusalt teadlik, mis juhtub siis, kui inimesi koheldakse seaduse alusel teisiti. Olen selles küsimuses ühemõtteline,» lisas ta.

«Seaduskuulelik kodanik, kes teeb omi asju, töötab ja järgib liikluseeskirju, ei tee kellelegi kahju. Idee, et neid koheldakse teisiti või väärkoheldakse seetõttu, keda nad armastavad, on vale. Punkt,» lisas Obama.

Kenyatta ütles omalt poolt vaid seda, et tema jaoks on samasooliste õigused küsimusena «vähetähtis».

«On asju, mida peame üksteisele tunnistama, et me ei jaga. Meil on väga raske sundida peale inimestele seda, mida nad ise ei aktsepteeri. Seetõttu ütlen keenialastele täna, et omasooliste õigused on küsimusena vähetähtis,» lausus Kenyatta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles