Bush kiitis heaks salajased Pakistani operatsioonid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani aktivistid Lahore linnas USA vastu meelt avaldamas.
Pakistani aktivistid Lahore linnas USA vastu meelt avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

USA president George W. Bush on meedia andmetel andnud juba juulis loa erivägedele sooritada maismaarünnakuid ka Pakistani territooriumil, saamata selleks heakskiitu kohalikult valitsuselt.

New York Timesi paljastus ärritab ilmselt veelgi enam Pakistani armeed, mille juht kinnitas alles eile, et Pakistan ei luba võõramaistel üksustel viia läbi operatsioone oma territooriumil, vahendas Reuters. USA komandod käisid viimati üle piiri alles eelmisel nädalal.

Bushi korraldused peegeldavad aga Washingtoni muret selle pärast, et Pakistani hõimupiirkondades saavad end turvaliselt tunda terroriorganisatsiooni Al-Qaeda ja islamiliikumise Talibani sissid ning ameeriklaste hinnangul pole kohalikul sõjaväel jõudu nende vastu võitlemiseks.

«Seda olukorda hõimupiirkondades ei saa sallida,» ütles ajalehele üks USA ametnik, kes soovis jääda anonüümseks. «Me peame olema enesekindlamad. Käsud on välja antud,» lisas ta. Meedia andmetel on varem operatsioonid nurjunud pärast seda, kui neist on informeeritud pakistanlasi.

USA eriüksused ründasid helikopteritel Lõuna-Waziristanis asuvaid sissibaase eelmisel nädalal. Haarangus hukkus paarkümmend inimest, sealhulgas naisi ja lapsi, millele reageeriti väga valuliselt Islamabadis.

Pakistani armeejuht kindral Ashfaq Parvez Kayani teatas oma  eilses avalduses, et armee kavatseb kaitsta riigi suveräänsust ja territoriaalset puutumatust iga hinnaga ning ühelgi välisjõul ei lubata korraldada operatsioone Pakistanis.

USA relvajõudude ühendatud peastaabi ülem admiral Mike Mullen kutsus eile avalikult üles kujundama strateegiat Afganistanis sõdimiseks nii, et hoida ära sisside baaside kasutamise teisel pool piiri, vahendas BBC News. Selleks soovitas ta samas teha tihedat koostööd Pakistaniga. Kayani kinnitusel ei saa sellisest kokkuleppest liitlasvägedega aga juttugi olla

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles