Eksperdid: Suurbritannia lahkumine EList oleks kahjulik nii liidule kui ka riigile endale

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Briti ajaleht Independent kirjutab, et Suurbritannia valitsus korraldab referendumi Euroopa Liidu liikmeks jäämise üle juba järgmise aasta juunis, europarlamendi liikme Urmas Paeti ja Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski hinnangul oleks lahkumise otsus halb nii ELile kui ka riigile.

Kui referendum tõesti varasemaks tuuakse, võib põhjuseks olla ühelt poolt püüd Euroopa Liidule läbirääkimistel eritingimuste üle survet avaldada, teisalt soov ära kasutada brittide hetkel suhteliselt suurt toetust Euroopa Liitu jäämisele, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Ma arvan, et üks põhjus on kindlasti Kreeka ja üldiselt selle ebastabiilsusega seonduv kasvu tõus Euroopa Liidus liikmeksolekule Suurbritannias ehk viimaste aastate jooksul on pretsedenditu situatsioon, kus suurem osa Briti kodanikest toetab Euroopa Liitu jäämist, varem see nii ei olnud ja peaminister on ilmselt otsustanud panustada selle trendi jätkumisele,» rääkis poliitikavaatleja Ahto Lobjakas.

«Suurbritannia on netomaksja Euroopa Liidu eelarvesse ehk kogu Euroopa Liidu finantspool saab selge löögi sellest, kui Suurbritannia peaks lahkuma, kogu ühtne turg, arvestades Suurbritannia suurust ka Euroopa Liidu ühtse turu sees, ka seesama välis- ja julgeolekupoliitika,» selgitas Paet.

«Teisest küljest kaotaks muidugi ka Suurbritannia ise, sest Suurbritannia tähendus maailmapoliitikas kaasarääkimisel väheneks, ei ole usutav ka see, et Suurbritannia erisuhe USAga jätkuks nagu vanasti, sest ameeriklased on väga huvitatud sellest, et britid jääks Euroopa Liitu,» tõdes Erkki Bahovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles