USA eemaldas Malaisia ja Kuuba mustast nimekirjast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine kõndimas mööda seinale kantud grafitist, millel on kujutatud Ernesto «Che» Guevara ja Kuuba lipp
Naine kõndimas mööda seinale kantud grafitist, millel on kujutatud Ernesto «Che» Guevara ja Kuuba lipp Foto: SCANPIX

USA välisministeerium kustutas Malaisia ja Kuuba riikide nimistust, kes ei tule toime võitlusega kaasaegse orjapidamise vastu.

USA välisministeerium avaldas täna iga-aastase raporti, mis hindab 188 maailma riigi tegevust võitluses inimkaubanduse ja sunnitöö vastu.

Kriitikud süüdistavad USA iga-aastast inimkaubandusraportit poliitilistes kõikumistes ning seostavad Malaisia kustutamist osalemisega Vaikse ookeani regiooni kaubandusleppes. Kuuba kustutamist nimekirjast seostatakse diplomaatiliste suhete taastamisega Havanna ja Washingtoni vahel.

Tai, kelle reitingut eelmisel aastal langetati seoses tööalaste rikkumistega kalanduses, jäi edasi musta nimekirja, mis ilmselt pingestab veelgi Bangkoki kunagisi häid suhteid Washingtoniga.

Raportis süüdistati Venemaad, Taid ja Iraani ebapiisavates sammudes võitluses inimkaubandusega.

Raportis, mille avalikustas välisminister John Kerry, on lisaks Venemaale, Iraanile ja Taile madalaimas kategoorias ehk riikide seas, kes ei austa rahvusvahelisi inimkaubandust puudutavaid norme ega pinguta selle nimel piisavalt, ka Venezuela, Alžeeria, Süüria, Jeemen, Põhja-Korea, Lõuna-Sudaan ja Zimbabwe.

Eelmisel aastal madalaimasse kategooriasse langenud Malaisia tõusis tänavu teise kategooriasse märkimisväärsete edusammude tõttu võitluses inimkaubitsejatega.

Enamik lääneriike, aga ka Iisrael, Taiwan ja Armeenia, on kõrgeimas kategoorias ning pälvivad tunnustust rahvusvahelistest standarditest kinnipidamise ja inimkaubitsemise vastase võitluse eest.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) andmetel ulatub inimkaubitsemise aastakäive 150 miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles