Pildid: Obama kohtus esi-isade mandril 3,2 miljoni aasta vanuse Lucyga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama on visiidil Aafrikas, mis on ka tema esivanemate manner.

Obamale tutvustati eile Etioopias Addis Ababas inimkonna kauge esiema, 3,2 miljonit aastat tagasi elanud Lucy luustikku, edastab Reuters.

Lucy puhul on tegemist Australopithecus afarensis liigi esindajaga. USA paleoantropoloog Donald Johanson leidis Lucy jäänused 1974. aastal Etioopiast Hadarist.

Lucy jäänused toimetati Etioppia presidendipaleesse rangeid turvameetmeid rakendades. Obamal oli võimalus oma käega iidseid luid puudutada, mida ei lubata alati teha isegi teadlastel.

USA presidendile tutvustas Lucyt Etioopia päritolu paleoantropoloog Zeresenay Alemseged Lemseged, kes töötab USAs California teaduste akadeemias.

Obama sõnas pärast Lucyga kohtumist, et ta austab Etioopiat, mis on inimkonna sünnipaik.

«Meie kauged eellased tuletavad meile meelde, et inimkond on üks. Ei ole vahet, kas oled etiooplane, ameeriklane või keegi teine,» tõdes president.

Luude esitlemisel mindi korraks ka poliitiliseks, kui Lemseged viitas USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgivale miljardärile Donald Trumpile.

Nimelt väitis Trump pikka aega, et Obama ei ole sündinud USAs ning seega ei olevat presidendil õigus USA kodakondsusele.

«Lucy luud näitavad, et kõik inimesed, ka Donald Trump, on pärit samast paigast. Inimeste algkodu on Aafrika, kuid eelkõige Etioopia,» viitas teadlane Lucy rollile inimkonna evolutsioonis.

Obama visiiti Keeniasse ja Etioopiasse lõpeb täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles