Hollande: välisministri visiit Teherani on Iraani käitumise lakmustest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laurent Fabius
Laurent Fabius Foto: SCANPIX

Prantsuse välisministri Laurent Fabiusi homme toimuv visiit Teherani on Pariisi jaoks Iraani käitumise lakmustest, lausus Prantsuse president François Hollande eile.

«Viis, kuidas Fabius vastu võetakse, on meie jaoks Iraani käitumise lakmustest,» ütles Hollande. Riigipea viitas avalduses Iraani esindajatele, kes nägid tuumaläbirääkimistel osalenutest Prantsusmaad kõige karmima läbirääkijana ning on Pariisi seetõttu rünnanud.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 14. juulil ajaloolise tuumaleppe, mis piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone. Tuumaleppe peavad nüüd heaks kiitma osapoolte parlamendid.

Hollande'i sõnul peaks Iraan edendama regioonis rahu ja stabiilsust. «Ootame, et president (Hassan) Rouhani tõestab nüüd, et Iraan võib aidata tegelda regioonis olevate tõsiste kriisidega, täpsemalt Süüriaga,» lausus Hollande.

Leppes nähakse laiemat võimalust Iraaniga tihedamaks lävimiseks ja ühiste huvide nimel töötamiseks.

Enne Iraanile sanktsioonide kehtestamist 2006. aastal ja nende laiendamist 2012. aastal oli Prantsusmaa majanduslikult Iraanis väga tegev. Autofirmad Peugeot ja Renault tegutsesid riigi autoturul ning naftasektoris tegi suuri investeeringuid Prantsuse energiakontsern Total.

Kahepoolne kaubandus langes 2004. aasta 4 miljardilt eurolt 2013. aastaks 500 miljardile, selgub Prantsusmaa andmeist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles