Läti president soovitab tugevdada kaitsepolitseid ja piirivalvet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vejonis.
Läti president Raimonds Vejonis. Foto: SCANPIX

Olukorras, kus Läti valmistub võtma vastu teistesse Euroopa Liidu riikidesse saabunud pagulasi, tuleks kaaluda kaitsepolitsei ja piirivalve tugevdamist, ütles president Raimonds Vējonis täna teleusutluses.

Riigipea möönis, et Läti ühiskond ei ole pagulaste ümberpaigutamise küsimuses üksmeelne. «Aga meil tuleb meeles pidada, et omal ajal valisime me ELi kui ühenduse, millesse me tahame kuuluda. Me toetasime NATO liikmesust. Neis organisatsioonides langetatakse kõik otsused solidaarsuse alusel,» ütles Vējonis.

Ta juhtis tähelepanu ka asjaolule, et Itaalia saadab oma hävitajaid Balti õhuruumi turvama, ehkki Venemaa agressioon ei ole tema jaoks probleem.

«EL elab ühiste väärtuste süsteemist lähtudes, sellepärast tuleb meil mõnikord langetada otsuseid küsimustes, mis meid otseselt ei puuduta. Kõige tähtsam on arendada välja pagulaste Läti ühiskonda lõimimise süsteem. Julgeolekuküsimused tuleb tõsta esikohale.»

Presidendi sõnul on vaja tugevdada kaitsepolitseid ja piirivalvet. «Nende võimekust tuleb suurendada, aga ma olen veendunud, et nad saavad sellega hakkama. Mis puutub ühiskonna radikaliseerumisse, siis see muidugi juhtub ja võib tekitada probleeme.»

«Sellepärast olen ma palunud sise- ja välisministeeriumil ning peaministril pagulaste küsimust selgitada, et sellega seotud pingeid vähendada.»

ELi justiits- ja siseministrite ootusel võtavad liikmesriigid vastu 54 760 pagulast. Läti on lubanud võtta vabatahtlikult 250 pagulast kahe aasta jooksul.

Läti valitsusse kuuluv konservatiivne Rahvusliit ja mitu vabaühendust on lubanud korraldada 4. augustil valitsushoone ees piketi pagulaste riiki toomise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles