NATO: seisame solidaarselt Türgi kõrval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO seisab kindlalt liikmesriigi Türgi kõrval, kes on silmitsi kohutavate terroriaktide ja ebastabiilsusega oma lõunapiiril, ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg täna.

«NATO jälgib arenguid tähelepanelikult ning seisame solidaarselt koos oma liitlase Türgiga,» ütles Stoltenberg NATO 28 liikmesriigi erakorralisel kohtumisel, mille kutsus kokku Türgi.

«Terrorismi ei saa ühelgi kujul sallida ega õigustada. Tänane kohtumine on õige ja ajakohane, et käsitleda ebastabiilsust Türgi lävel ja NATO piiril,» lisas ta

NATO ainus moslemi elanikkonnaga riik Türgi, mis on alliansi üks sõjaliselt võimsamaid liikmeid, kutsus kohtumise kokku pärast eelmisel nädalal 32 ohvrit nõudnud enesetapuplahvatust Suruçi piirilinnas, milles võimud süüdistasid terroriste.

Stoltenberg ei kommenteerinud Türgi otsust käivitada rünnakud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) džihadistidele ja kurdi võitlejatele Süürias, millega Ankara ühendab oma kampaania kurdide ja ISi vastu laiema määratlusega terrorisõjaks, ehkki kurdid ja IS võitlevad veriste vaenlastena teineteisega.

Türgi tegevuses nähakse pigem soovi Süüria ja Iraagi kurde ohjeldada, kui ISi pealetungi peatada.

Stoltenberg ütles pühapäeval BBC-le, et enesekaitse peab olema proportsionaalne, mistõttu oodatakse NATO kohtumisel Türgi põhjalikku küsitlemist strateegiamuutuse asjus.

Teised NATO riigid eesotsas USAga on seni näinud Süüria ja Iraagi kurdi rühmitustest tõhusaimat sõjalist jõudu ISi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles