Rootsi tuntuim seksuaalkurjategija pääses tingimisi vabadusse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niklas Lindgren
Niklas Lindgren Foto: Wikipedia.org

Rootsi kohtu otsuse kohaselt lubati tingimisi vabadusse selle riigi tuntuim seksuaalkurjategija Niklas Lindgren.

Kohus määras Hagamanneni (Haga mees) hüüdnime kandvale Lindgrenile 2006. aastal 14 aasta pikkuse vangistuse vägistamiste, kallaletungide, vägistamiskatsete ja mõrvakatsete eest, edastab YLE.

Väljaande Dagens Nyheter andmetel leidsid Rootsi kriminaalhooldusametnikud, et Lindgerni puhul on kuritegude kordamise risk suur.

43-aastane Lindgren lubati Göteboris asuvast Skogome seksuaalkurjategijate kinnipidamiskohast välja eile pärastlõunal. Ta oli vangis üheksa aastat ning selle aja jooksul ei pääsenud ta kordagi puhkusele. Kriminaalhooldajate kinnitusel käitus mees vanglas hästi.

Expresseni teatel saab Lindregn minna tagasi oma kodulinna Umeåsse pärast ühe aasta pikkust katseaega. Just selles linnas pani ta aastatel 1999 – 2005 kuritegusid toime.

Karolinska instituudi psühhiaatriaprofessori Niklas Långströmi sõnul umbes kümme protsenti seksuaalkurjategijatest panevad kümne aasta jooksul  pärast vabanemist uusi kuritegusid toime.

«Lindgren kuulub nende seksuaalkurjategijate hulka, kellel on oht uuesti kuritegusid toime panna. Tegelikult ei pruugi ta enam midagi korda saata, kuid risk on,» teatas Långström.

Tingimis vabaduses olles peab Lindgren jätkama seksuaalkurjategjate ümberkasvatamise programmis osalemist, milles ta on osalenud juba vanglas olemise ajal.

Samuti peab ta käima tegemas narkoteste ning olema kontaktis oma kriminaalhooldajatega.

Rootsi politsei otsis Umeå vägistajat ligi seitse aastat. Lindgren tabati ja ta tunnistas kuriteod üles.

Enne kohut tehti talle psühhiaatriline ekspertiis, mis näitas, et tal ei olnud psüühilisi probleeme ja ta oli vastutusvõimeline.

Lindgren on tingimisi vabaduses kuni 2020. aastani ning siis vaatab kohus ta juhtumi uuesti üle.

Lindgren elas aastaid kaksikelu. Päevasel ajal oli ta normaalne abikaasa ja kahe lapse isa ning töötas autoremonditöökojas.

Nädalalõppude öödel aga jahtis Umeås Haga linnaosas naisi, olles enne seda end purju joonud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles