Iisraeli heaks spioneerinud USA endine mereväeanaalüütik pääseb aastakümnete järel vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Pollard 1991. aasta fotol.
Jonathan Pollard 1991. aasta fotol. Foto: SCANPIX

Ühendriikides pääseb novembris tingimisi vabadusse USA endine mereväeanalüütik Jonathan Pollard, kes mõisteti vangi Iisraeli huvides spioneerimise eest, teatasid eile tema advokaadid.

Pollard peeti kinni 1985. aastal Washingtonis. Ta andis juudiriigile tuhandeid saladokumente Ühendriikide luuretegevusest araabiamaailmas. USA kohus mõistis Pollardi eluks ajaks vangi.

«Otsus tingimisi vabastamise kohta langetati komisjonis ühehäälselt. Otsus pole seotud viimase aja arengutega Lähis-Idas,» teavitati avalduses.

Vabastamise tingimuste kohaselt peab Pollardi Ühendriikidesse jääma viieks aastaks.

USA välisminister John Kerry rõhutas eile, et Pollardi vabastamine pole seotud Iraani tuumalepinguga, millele Iisrael on vihaselt vastu seisnud. Meedias on avaldatud arvamust, et Pollardi vabastamisega üritatakse siluda USA ja Iisraeli suhteid.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tervitas uudist Pollardi vabastamise kohta. «Pärast aastakümneid kestnud jõupingutusi pääseb Jonathan Pollard lõpuks vabaks. Tervitame seda uudist heameelega,» märkis Netanyahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles