Pildid ja video: Rootsi vetest leitud allveelaev on Tsaari-Venemaa alus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi kaitseväe teatel on Rootsi vetest leitud allveelaev 20. sajandi alguses seal uppunud Tsaari-Venemaa alus.

Rootsi militaareksperdid jõudsid sellisele järeldusele pärast sukeldujate tehtud video läbivaatamist, edastab The Local.

Ajaloolistel andmetel uppus Esimese maailmasõja ajal, 1916. aasta mais Läänemeres Som (inglise keeles Catfish) tüüpi allveelaev.

«Allveelaeva vrakk leiti Stockholmist põhja jääva Upplandi vetest. Video järgi on tegemist Tsaari-Venemaa alusega, mis uppus pärast Rootsi laevaga kokku põrkamist,» teatas Rootsi kaitseväe pressiesindaja Jesper Tengroth.

See allveelaev ehitati Vene mereväe jaoks 1904. aastal Vladivostokis ning sellest sai Läänemere-äärse laevastiku osa 1915. aastal.

Aasta hiljem see 18-liikmelise meeskonnaga alus uppus.

Allveelaevast tegi video selle leidnud sukeldumisfirma Ocean X Team meeskond ning video edastati uurimiseks Rootsi kaitseväe ekspertidele.

«Me ei uuri seda vrakki edasi, kuna sel alusel puudub militaarne tähtsus. Koostasime raporti, mille edastasime valitsusele. Rootsi valitsus ja Venemaa peavad nüüd kokku leppima, mida sellega edasi teha,» lisas Tengroth.

Ocean X Teami sukelduja Stefan Hogeborni teatel on alusel krillitsas kirjutis ning allveelaev on põhja läinud kahjustamata.

Kuna luugid olid kinni, siis võib oletada, et meeskonna jäänused on selle sees.

Sukeldumisfirma ja kaitsejõud ei avalikustanud aluse täpset asukohta, kuid väljaanne Expressen spekuleeris, et see asub Rootsi keskosa idarannikust 1,5 meremiili (2,8 kilomeetrit) kaugusel.

Ocean X Teami andmetel on alus 20 meetrit pikk ning 3,5 meetrit lai. Sukeldumisfirma teatel plaanivad nad leitud alust edasi uurida.

Seoses allveelaeva leiuga ründas Venemaa valitsusmeelne uudistelehekülg Sputnik News Rootsit, öeldes, et rootslased on jälle paranoilised ja otsivad olematuid Vene allveelaevu.

Nad viitasid sellega möödunud aasta sügisel Stockholmi skäärides aset leidnud allveelaevajahile.

Külma sõja aastatel oli tavaline, et mõne võõrriigi allveelaev «sattus» Rootsi territoriaalvetesse.

1981. aastast on teada kuulus juhtum, mis sai ajakirjanduses nimeks «Viski jääga», siis sõitis Rootsi vetes madalikule Nõukogude Liidu Whiskey-klassi allveelaev. Juhtum tekitas kahe riigi vahel diplomaatilise kriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles