USA poolt sanktsioneeritav soomlane: see on solvav

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome pass
Soome pass Foto: SCANPIX

USA rahandusministeerium täiendas eile uute nimedega Venemaa vastaste sanktsioonide nimekirja.

Sinna jõudsid ka Soome ärimees Kai Paanane ja Soome jäähokimeeskonna Jokerit üks omanikest, Soome ja Venemaa kodakondsusega Roman Rotenberg.

Soome välisministeeriumi sõnul said nad USAst nende isikute lisamise kohta tete juba varem.

USA sanktsioneerib Venemaad Ida-Ukraina kriisi ja Krimmi annekteerimise tõttu.

Paanen sõnas väljaandele Helsingin Sanomat, et ta jõudmine USA poolt sanktsioneeritavate nimekirja oli talle üllatus.

«Ma ei ole USA vaenlane. Soome kodanikuna on minu jaoks on sellesse nimekirja jõudmine solvav, olen vaid arendanud Soome väliskaubandust. Loodan Soome võimude sekkumist selles küsimuses,» teatas ärimees.

Helsingin Sanomate andmetel pandi Paananen sanktsioneeritavate nimekirja, kuna ta toetas finantsiliselt juba varem selles nimekirjas olevat Vene-Soome miljardäri Gennadi Timtšenkot.

USA rahandusministeeriumi teates toodi ära põhjused, miks nimetatud isikud sanktsiooninimekirja pandi.

Roman Rotenberg sattus nimekirja, kuna toetas oma isa Boris Rotenbergi, kes samuti oli sanktsioneeritavate seas juba varem.

USA poolt on sanktsioneeritavad ka mitmed Soome firmad, nende seas tellimuslende tegev lennufirma Airfix Aviation ja naftafirma IPP. Need kaks firmat on teinud koostööd Gennadi Timtšenkoga.

SET Petrochemicals ja Southeast Trading on Kai Paananeni firmad. Jäähokimeeskonna Jokerit nõukogu juht ja rahvasaadik Harry Harkimo ei osanud öelda, kuidas Roman Rotenbergi panek sanktsioneeritavate hulka meeskonda mõjutab.

«Kuulsin sellest äsja. Ma ei tea veel, kuidas see meeskonnaga seotud äritegevust mõjutab, aga ma uurin seda,» selgitas Harkimo.

USA sanktsioonide nimekirjast leiab veel Soome firma Långvik Capitali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles