Militaarekspert: Ahvenamaa saab vallutada väga kavalal viisil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenamaa
Ahvenamaa Foto: SCANPIX

Soome kaitseminister Jussi Niinistö teatas, et Soome on nüüdses muutunud sõjalispoliitilises olukorras liiga vähe pööranud tähelepanu Ahvenamaa kaitsmisele.

Militaarasjatundjad arvavad, et kui Balti riikides tekib Venemaa põhjustatud relvakonflikt, siis võib Venemaa tahta vallutada ka Soomele kuuluva Ahvenamaa saarestiku ja Rootsi Gotlandi saare, edastab iltasanomat.fi.

Niinistö kinnitusel on Soome valitsus arutanud niinimetatud roheliste mehikeste saabumise stsenaariumit.

Soome kaitseministri sõnul asuks Soome kohseselt oma ala kaitsma, kuna tegemist on riigi suveräänsuse rikkumisega.

Rootsi kaitsekõrgkooli julgeolekustrateegia eksperdi Tomas Riesi sõnul võib Ahvenamaa puhul mängida kiirus ja kavalus suurt rolli.

Soome kaitseväes on Ahvenamaa jaoks eriüksus, kuid küsimus on, kas sõdurid jõuavad saarele õigeks ajaks.

«Võib oletada, et Venemaa teeb üllatusrünnaku. Juba varem võivad vene eriüksuslased imbuda Ahvenamaale, kas turistide või sportlastena. Nad haaravad ootamatult enda kätte saare põhilised punktid ning neid toetavad laevade ja kopteritega saabuvad üksused,» arvas ekspert.

Soome mereväe juht, admiral Juha Vahkonen rõhutas, et Soome on oma osa kaitsmiseks valmis.

«Ahvenamaa on autonoomne, kuid legitiimselt Soome osa. Oleme valmis saart kaitsma täpselt samal viisil nagu ülejäänud Soomet,» teatas Vahkonen.

Wikipedia: Ahvenamaa (soome keeles Ahvenanmaa, rootsi keeles Åland) on rohkem kui 6500 saarest koosnev saarestik Läänemeres, mis moodustab omavalitsusliku Ahvenamaa maakonna. Maakonna elanikkond on rootsikeelne ja ainuke ametlik keel on rootsi keel.

Suurim saar on Ahvenanmanner ning seda ümbritsevad väiksemad saared.

Autonoomne Ahvenamaa kuulub Soomele, välja arvatud osa Märketi saarest. Ahvenamaal on oma seadusloome, kodakondsus ja postmargid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles