Tšehhi president migrantidele: keegi pole teid siia kutsunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid.
Migrandid. Foto: SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman võttis pühapäeval migratsiooni teemal sõna pärast seda, kui kümned migrandid üritasid kinnipidamiskeskusest põgeneda, öeldes, et keegi pole neid Tšehhi riiki kutsunud.

«Keegi ei ole teid siia kutsunud. Kuid kuna te praegu siin olete, peate austama meie reegleid nii, nagu meie austame reegleid, kui me läheme teie riiki,» ütles Zeman populaarse ajalehe Blesk veebiküljel avaldatud intervjuus. «Kui teile see ei meeldi, siis minge minema.»

Umbes sada tagasisaatmist ootavat inimest, peamiselt Afganistanist, Süüriast ja Pakistanist, püüdis reedel põgeneda Tšehhi kirdeosas asuvast kinnipidamiskeskusest. Politsei kutsuti kohale ning korravalvurid kasutasid migrantide ohjeldamiseks pisargaasi, teatasid võimud.

Tšehhi president Miloš Zeman Foto: Scanpix
Tšehhi president Miloš Zeman Foto: Scanpix Foto: DARKO VOJINOVIC/AP

Siseminister Milan Chovanec ütles, et migrandid tahtsid ilmselt Saksamaale suunduda.

«Me saame neid inimesi paremini aidata nende enda kodumaal,» ütles Zeman.

«Me peame tegema tööd, et kukutada need terroristlikud režiimid, eriti Islamiriik, et likvideerida peamine põhjus nende (põgenike) lahkumiseks (oma riigist),» lisas president.

Reedel avaldatud küsitlustulemustest selgus, et üle 70 protsendi tšehhidest ei ole nõus Aafrikast ja Lähis-Idast saabuvate migrantide vastuvõtmisega.

Euroopa Liidu liikmena nõustus Tšehhi võtma 2017. aastaks vastu 1500 pagulast.

Selle aasta esimese kuue kuuga pidas Tšehhi politsei kinni 3018 ebaseaduslikku immigranti, mida on ligi 50 protsenti rohkem võrreldes 2014. aasta esimese poolega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles