USA sekkub aina agaramalt Süüria sõtta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Süüriasse Islamiriigi vastu rünnakuid tegeva sõjalennuki kokpiti videost
Kaader Süüriasse Islamiriigi vastu rünnakuid tegeva sõjalennuki kokpiti videost Foto: SCANPIX

USA on muutnud oma poliitilist strateegiat Süüria kodusõja suhtes ning sekkub aina agaramalt sellesse sõtta.

USA president Barack Obama andis käsu, et USA õhujõud peavad kaitsma äärmusrühmituse Islamiriik rünnakute eest nii Süüria mässulisi kui ka Süüria presidendile Bashar al-Assadile ustavaid väeüksusi, edastab Reuters.

USA koolitab Süüria mõõdukaid mässulisi võitlema äärmusislamistidega, kuid mässulistel on võitlejate vastaseks ka Süüria armee. Seega käivad Süürias lahingud mitmel rindel.

USA kõrge militaarametnik kinnitas meediale, et USA sekkub Süüria kodusõtta, kuna see aitab džihadismi takistada.

Valge Maja militaarnõunikud kinnitasid, et USA toetab ja koolitab Süüria mässulisi.

USA sõjalennukid tegid möödunud reedel, 31. juulil Süürias esimese õhurünnaku, mille eesmärgiks oli pakkuda kaitset džihadistide rünnaku alla sattunud mässulistele.

President Obama käsu tõttu sekkub USA üha enam Süüria kodusõtta, kuid seni on rünnatud vaid Islamiriigi positsioone, mitte Süüria armeed.

Süüria valitsus ja relvajõud pooldavad USA-poolset Islamiriigi vastast võitlust, kuigi USA on varem teatanud, et ta toetab president Bashar al-Assadi režiimi kukutamist.

Kui USA plaanib rünnata ka Süüria armee positsioone, siis militaarekspertide arvates tekib USA ja Süüria vahel diplomaatiline kriis.

USA plaani kohaselt tahetakse Süürias koolitada Islamiriigi vastaseks võitluseks 4500 Vaba Süüria Armee võitlejat.

Türgi andis USA kasutusse Adana lähedal asuva İncirliki õhujõudude baasi, kust tõusevad lisaks Türgi sõjalennukitele õhku ka USA  lennukid, millega Süürias rünnatakse Islamiriigi positsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles