Türgi president lubas teha kõik vajaliku võitluses kurdide vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas teha «kõik vajaliku» riigi vastuolulises võitluses kurdi mässuliste vastu.

Ankara alustas kahe nädala eest õhulööke sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Süürias ja Kurdistani Töölispartei (PKK) vastu Iraagi põhjaosas. Algatuse tingisid mitmed Türgis aset leidnud rünnakuid.

Siiani on enamik rünnakutest sooritatud PKK sihtmärkide vastu Põhja-Iraagis ning väidetavalt on nendes hukkunud ka mitmeid tsiviilisikuid.

Iraagi põhjaosas peaksid PKK sealsete baaside vastu tegutsema Iraagi Kurdistani autonoomse piirkonna võimud, ütles Erdoğan.

«Kui nad seda ei suuda, siis Türgi teeb mis tahes vajaliku iseenda kaitseks,» lausus riigipea.

AFP andmeil on PKK tapnud Türgis viimase kahe nädalaga 17 julgeolekujõudude liiget. Erdoğan tõrjus väiteid, et riigis taastub 1990. aastate olukord, mil PKK mässuliste tegevus oli haripunktis.

«Ma ei usu seda. See on võimatu. Võib-olla need, kes seda ütlevad, soovivad naasmist 1990. aastatesse,» lisas ta.

Pinged tõusid pärast 20. juulil toimunud pommirünnakut Suruçi piirilinnas, kus hukkus 32 kurdimeelset aktivisti. Rünnaku toimepanijat seostatakse IS-iga.

Seejärel süüdistas PKK Ankarat koostöös IS-iga ning tappis kättemaksuks kaks Türgi politseinikku. Vastuseks alustas Ankara õhulöökidega Süürias ja Iraagis ning asus kinni pidama IS-i ja PKK-ga seotud inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles