Kagu-Aasia riigid on mures Hiina tehissaarte rajamise pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiini protestijad tehissaarte ehitamise ja suurte merealade hõivamise vastu.
Filipiini protestijad tehissaarte ehitamise ja suurte merealade hõivamise vastu. Foto: Bullit Marquez/AP

Kagu-Aasia riigid kutsusid täna Hiinat reageerima Kuala Lumpuris alanud julgeolekukõnelustel regiooni maade murele Pekingi vastuolulise tehissaarte rajamise üle; Hiina teatas, et teema kõnelustel arutusele ei tule.

USA ja mõned Kagu-Aasia riigid jälgivad kasvava murega Pekingi tegevust Lõuna-Hiina mere rahude laiendamisel oma nõudluste toetamiseks vaidlusalustes strateegilistes vetes.

Hiina välisminister Wang Yi ei ilmutanud teisipäeval Malaisias alanud Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) kohtumisel märke kompromissivalmidusest.

«Hiina ei leia, et rahvusvaheline areen on kohane paik konkreetsete kahepoolsete vaidluste lahendamiseks,» ütles minister, lisades, et taoline käitumine pelgalt suurendab konfrontatsiooni. Tema sõnul Peking ei kavatse survele järele anda ja maahõlvamist lõpetada.

USA ja mitme Kagu-Aasia riigi ametiisikud kinnitasid, et küsimus tuleb Kuala Lumpuris arutusele.

«ASEAN peab olema tõhus ja sõbralik areen Lõuna-Hiina mere vaidlustele lahenduse otsimiseks,» ütles Malaisia välisminister Anifah Aman kohtumise algul. «Ennekõike tuleb selle teemaga tegelda rahumeelselt ja koostöövalmilt. Algus on tehtud, kuid me peame tegema veelgi rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles