Donbassi konflikt on kasvatanud kuritegevust Vene pool piiri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt Venemaal Doni-äärses Rostovis, kust pääseb Ukrainasse Donetski.
Piiripunkt Venemaal Doni-äärses Rostovis, kust pääseb Ukrainasse Donetski. Foto: SCANPIX

Ukrainas Donbassis vältav konflikt on suurendanud kuritegevust ja relvasmugeldamist alaga piirnevas Venemaa Rostovi oblastis, ütlesid kohalikud võimud.

«Statistiliselt on meie poolele liikuvate relvade hulk kolm korda suurem kui enne konflikti algust,» ütles Rostovis asuva Vene linna Donetski, mille nimekaim on ka Ukrainas, meer Juri Tarassenko. Rostovi oblastil on isehakanud Donestki ja Luganski rahvavabariigiga 400 kilomeetri pikkune piir, millest Vene poolel asuvale Donetskile kuulub 37.

«Piirijulgeoleku tagamiseks on seda palju, ütles Tarassenko AFP-le. «Okastraati ja muid tõelisi tõkkeid pole... ning piirivalvurit ei saa asetada igale meetrile,» sõnas ta. «Ühest sealsest külast jookseb piir läbi küla. Külaelanikud anuvad (omavalitsuselt) julgeoleku suurendamist,» lisas meer.

Oblastitest on saadetud lisapiirivalvureid, kuid sellest ei piisa, lausus Tarassenko. «Nad leiavad ikkagi turvaauke relvade smugeldamiseks,» lisas ta. «Seejärel üritavad nad neid viia sügavamale Venemaale. Mõned teevad seda ärilisel eesmärgil ning mõnel on ehk teisi ideid,» lisas ta.

Kuritegevus on Rostovis suurenenud 2015. aasta esimesel poolel 19,5 protsenti võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, ütles oblasti politseijuht Andrei Larionov hiljuti televisioonis.

Tarassenko sõnul on peamiseks kuritegevuse vormiks relvakaubitsemine, kuid tõusnud on ka väärtegude arv.

Avalikes kohtudokumentides sisalduvail andmeil on piiriületajatel olnud mitmel korral kaasas tulirelvi ja laskemoona.

Ühel oktoobris kinni peetul oli kaasas automaatrelv Kalašnikov, granaadiheitja ning pool tosinat laetud salve. Teisel juhul ületas naissoost isik Kalašnikovi ja lõhkeainega jalakäijatesilla Venemaale. Relvad leiti hiljem taksoettevõtte kontorist.

Sel nädalal pidasid võimud kinni ka endise mässulise, keda süüdistatakse möödunud aasta lõpus Moskvas kahe politseiniku tapmises.

Venemaa julgeolekujõudude sõnul tugevdavad nad piiri kuritegevuse tõkestamiseks. Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) teatas mais, et kaevas piirile Ukrainaga 100 kilomeetrit kaevikuid ning püstitas sinna ka 40 kilomeetrit aedu.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kinnitusel on Venemaa tugevdanud piiri Ukrainaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles