Teheran ärgitas Ankarat koostööle äärmusluse välja juurimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi veebi postitatud video, kus on näha väidetavalt horvaadist pantvangi, keda ähvardab surm.
Islamiriigi veebi postitatud video, kus on näha väidetavalt horvaadist pantvangi, keda ähvardab surm. Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani ütles telefonikõnes oma Türgi ametivennale Recep Tayyip Erdoğanile, et Teheran ja Ankara peavad tegema koostööd äärmusluse välja juurimiseks regioonis, kirjutas täna Iraani uudisteagentuur IRNA.

Pooled peaksid üksteise abiga looma ühiskava ja praktilise lahenduse, et välja juurida terrorismi regioonis, ütles Rouhani Erdoğanile eile hilisõhtuses telefonikõnes.

«Teherani ja Ankara vaheliste sidemete kinnistamine ja laiendamine on meie jaoks ülima tähtsusega," lisas ta.

Ankara alustas mõne nädala eest terrorismivastast kampaaniat IS-i pühasõdalaste vastu Süürias ja PKK äärmuslaste vastu Iraagi põhjaosas pärast terroriaktide lainet riigis. Seni on Ankara vastulöögid keskendunud peamiselt kurdi mässulistele. Lisaks anti Ühendriikidele luba kasutada Türgi İncirliki lennuväebaasi operatsioonideks Süürias ja Iraagis.

Süüria presidendi Bashar Al-Assadi toetav Teheran ärgitas Türgit austama Süüria suveräänsust oma pommitamiskampaanias. "Mis tahes tegevus, mis viib valitsuste nõrgenemiseni, võivad julgustada terrorirühmitusi viima ellu oma kriminaalseid ambitsioone,» ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Marzieh Afkham.

Rouhani hinnangul võiks Türgi koordineerida oma õhulööke Süüria ja Iraagi valitsusega. «Mis tahes operatsioon terrorismi vastu tekitab vajaduse koordinatsiooni järgi riikide keskvalitsustega,» ütles ta.

Erdoğan ärgitas omalt poolt Rouhanit suuremale koostööle IS-i vastases võitluses. «Daesh on osa Al-Qaedast ning selle rühmituse tegutsemise jätkumine on ohtlik islamimaailmale,» ütles ta, kasutades IS-i araabiakeelset nimetust.

«Koostöö Iraani ja Türgi vahel terrorirühmitustega võitlemisel on tohutult tähtis,» lisas Erdoğan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles