Põhja-Korea võtab kasutusele oma ajavööndi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos ametnike ja sõjaväelastega
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos ametnike ja sõjaväelastega Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas luuakse oma ajavöönd, mille puhul keeratakse kellad 30 minutit tagasi.

Pyongyangi võimuesindajate ja Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA teatel võetakse oma aeg kasutusele, et väljuda Jaapani imperialistide ajavööndist, edastab AFP.

Lõuna-Korea, Jaapani ja ka Põhja-Korea aeg on üheksa tundi ees maailmaajast, mis põhineb Greenwichi kohalikul keskmisel päikeseajal GMT (Greenwich Mean Time) ning Greenwichi observatooriumi nullmeridiaanil.

Põhja-Korea keerab oma kellad nüüd sellest ajast kaheksa tundi ja 30 minutit ette.

Põhja-Korea ajavööndimuutuse kiitis heaks Põhja-Korea niinimetatud parlament, kus kõik hääletasid üksmeeleselt selle poolt.

«Nurjatud Jaapani imperialistid panid Korea poolsaarel toime andestamatuid kuritegusid, võttes meilt ära isegi õige aja ning tahtsid hävitada meie 5000 aasta pikkuse ajaloo ja kultuuri,» teatasid Põhja-Korea võimud.

Uus ajavöönd hakkab kehtima 15. augustil, mil tähistatakse Korea poolsaare vabanemist Jaapani okupantidest.

Mõlema Korea alad olid Jaapani osad 1910 – 1945. Enne Jaapani okupatsiooni oli Koreade ajavöönd selline nagu Põhja-Korea nüüd kehtestab ehk kaheksa ja pool tundi maailmaajast ees.

Wikipedia: algmeridiaan ehk nullmeridiaan on meridiaan, mis läbib Greenwichi observatooriumi. Algmeridiaani pikkuskraad on 0°.

Maailmaajast ja Greenwichi nullmeridiaanist lähtuvalt on määratud vööndiajad maailma 24 ajavööndis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles