USA välisminister tervitas Vietnamis riikidevahelist lepitust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry Vietnamis kõnelemas.
John Kerry Vietnamis kõnelemas. Foto: SCANPIX

USA välisminister kohtus täna Vietnami Kommunistliku Partei kõrgeimate esindajatega ning tervitas kahe riigi suhete muutumist vaenlastest liitlasteks.

Viit riiki hõlmaval ringreisil Egiptust, Katari, Singapuri ja Malaisiat külastanud Kerry kohtus reedel Hanois Vietnami ametnikega ning ütles, et «20 aastaga oleme läbi käinud tähelepanuväärse vahemaa» ning kiitis kahepoolsete suhete edusamme haridusest julgeolekuni.

«Meie riikide läbitud lepitamise teekond on tõepoolest üks suurtest lugudest riikide ajastul, mil kunagi sõdinud pooled suutsid leida ühispinda ning luua uue suhte,» lausus Kerry.

USA ja Vietnami jaoks on võtmetähtsusega «selle töö lõpuleviimine» edu saavutamise kaudu Vaikse ookeani kaubandusleppe (TPP) läbirääkimistel. TPP on ambitsioonikas projekt, mis sisaldaks kaubanduslepet 12 riigi, teiste seas Austraalia, Jaapani, Singapuri, USA ja Vietnami vahel.

Vietnami sõja veteran Kerry ütles, et tema poliitilisele aktivismile andsid innustust sõja ajal Mekongi deltas tehtud patrullid. Kerry teenis USA mereväes 1966.-1970. aastast leitnandina. Pärast naasmist sai temast häälekas vastasseisja Vietnami sõjale, mis lõppes 1975. aastal.

Kerry kohtub reedel oma Vietnami ametivenna Pham Binh Monhiga, kellega arutab regionaalseid julgeoleku- ja majandussidemeid, TPP läbirääkimisi ning inimõiguste olukorda Vietnamis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles