Pildid: Utøya saarel peetakse esimest noortelaagrit pärast massimõrva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norras Utøya saarel toimub nüüd esimest korda Tööpartei noortelaager pärast 22. juuli 2011. aasta veresauna, milles kaotas elu 69 inimest.

Mõrvade taga oli äärmusvaadetega Anders Behring Brevik, kes saadeti 22 aastaks trellide taha, edastab Yle.

Utøya saar asub 40 kilomeetri kaugusel pealinnast Oslost Buskerudi maakonnas Tyrifjordeni järves. Saar kuulub Norra Tööpartei noorteorganisatsioonile, mis sai selle 1950. aastal kingituseks Oslo linnalt ja Norra ametiühingult LO.

Lisaks Tööparteile ja tema noorteorganisatsioonile saavad ka eraisikud, firmad ja teised parteid seal puhata, ruume üürida ning kokkusaamisi korraldada.

Nüüd toimub üle nelja aasta sel saarel uuesti Tööpartei noorte suvelaager, mis kestab 7. – 9. augustini.

Norra noorte sõnul on Utøya uuesti ellu äratatud ning selles laagris meenutatakse ka elu kaotanuid. Saarel avati nelja aasta tagustele ohvritele mälestusmärk.

Tööpartei ja selle noorteorganisatsioon langetasid kohe pärast massimõrva otsuse, et Utøya suvelaagrid peavad edasi kestma.

Kuna ehitised said rünnakus kannatada, siis tuli osa neist lammuta ja osa renoveerida. Utøya on  nüüdseks saanud uue õppekeskuse, raamatukogu, kamina- ja söögisaali.  

Utøya taastamise motoks on mälestamine, õppimine ja osalemine.

Noori on sel aastal laagris tervitamas NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles