Iraan käsib Euroopal oma lennukeid kütusega varustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iran Airi lennuk
Iran Airi lennuk Foto: Wikimedia

Iraan teatas täna, et mõned lääne firmad keelduvad Euroopas riigi lennukeid kütusega varustamast ning hoiatas, et sellised meetmed on rahvusvahelise õiguse järgi ebaseaduslikud.

«Kahjuks mõned lääne firmad on omaks võtnud sobimatud meetmed,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja Ramin Mehmanparast pärast seda, kui tuli uudis, mille kohaselt Londoni Heathrow lennujaamas keelduti Iran Airi lennukile kütust andmast.

«Soovitame nende valitsusel selgitada, et see probleem on ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni vastane ja rahvusvahelise õiguse järgi ebaseaduslik,» lisas ta. «Me ei saa kindlasti sallida selliseid sobimatuid tegevusi mõne firma poolt ja nende probleemidega tegelemine on meil kavas.»

The Washington Post teatas nädalavahetusel, et mitmed suured kütusefirmad, kaasaarvatud British Petroleum, Royal Dutch Shell ja Q8, katkestasid kütusetarnelepingud Iran Airiga.

See raskendas Iraani lennuliiklust Amsterdamist, Londonist ja Stockholmist ning lennukid pidid tankimiseks tegema vahemaandumisi Saksamaal ja Austrias.

Tarnete lõpetamine tuli pärast USA katset sundida Iraani loobuma tuumapommi programmist.

ÜRO julgeolekunõukogu määras Iraanile äsja ka uued sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles