Donbass ei kavatse Ukraina kohalike valimiste seadust täita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Pušilin.
Deniss Pušilin. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Petro Porošenko allkirjastatud kohalike valimiste seadust ei kooskõlastatud Donbassi isehakanud vabariikidega ja nood ei kavatse seda täita, ütles Donetski rahvavabariigi (DRV) pealäbirääkija Deniss Pušilin reedel.

«Minski lepete jõustamise meetmed nõuavad selgelt valimisseaduste ja Ukraina põhiseaduse muudatuste kooskõlastamist Donetski ja Luganski rahvavabariigi esindajatega,» ütles Pušilin Donetski uudisteagentuuri vahendusel.

«Aga Ukraina pool ei ole kooskõlastanud meiega neid ega ühtki teist regulatiivakti. See tähendab, et eile allkirjastatud Ukraina kohalike valimiste seadusel ei ole Donetski ja Luganski rahvavabariigiga midagi pistmist. See dokument on üksnes sisekasutuseks.»

Porošenko allkirja seadus avaldati reedel Ukraina Riigi Teatajas, nii et valimiskampaania saab alata 5. septembril, ütles Ukraina valimiskomisjoni asejuht Andri Mahera. Kampaaniaga võib alustada 50 päeva enne valimiste toimumist 25. oktoobril.

Uue seaduse alusel kasutatakse külade ja valdade volikogude liikmete väljaselgitamiseks ühemandaadilise valimisringkondade süsteemi, mille võitjaks osutub enim hääli saanud kandidaat.

Linnade, regioonide ja oblastite omavalitsuste oblastite nõukogude liikmed valitakse avatud nimekirjade ja proportsionaalse valimissüsteemi alusel. Valimislävend tõsteti seniselt 3 protsendilt 5 protsendile.

Valimistel saavad osaleda erakonnad, kes registreerisid end enne seaduse avaldamist Riigi Teatajas. Dokumendi alusel ei toimu kohalikud valimised Krimmis ning Donetski ja Luganski oblasti teatud piirkondades. Valimisblokke moodustada ei saa.

Separatistid ja Kiiev ei ole ühel meelel veebruari keskpaigas Saksamaa ja Prantsusmaa vahendusel sõlmitud relvarahulepete rakendamises.

Nn Minsk II lepped näevad ette kiireloomulisi konsultatsioone valimiste üle separatistide kontrollitavatel Donetski ja Luganski oblasti aladel enne selle aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles