Endine saadik: Venemaa vaen Ameerika vastu tuleb nende endi nõrkustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael McFaul.
Michael McFaul. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide endine suursaadik Moskvas Micahel McFaul rääkis intervjuus, et Venemaal on ebaterve kinnisidee USA ja selle kavatsuste suhtes, mis mürgitab sidemeid kahe riigi vahel. 

Intervjuus raadiole Vaba Euroopa ütles endine saadik, et juba enne ametisseasumist 2012 jaanuaris olid venelased ta tähistanud kui potentsiaalselt laastava mõjuga isiku, eriti kui võtta arvesse sama aasta märtsis toimunud presidendivalimiste konteksti.

«Kas see oli minu jaoks ootamatu? Jah,» rääkis mees. «Eriti, kuna see muutus nii kiiresti nõnda isiklikuks. Isegi enne ühegi venelasega kohtumist olid televisioonis minu kohta saated,» jätkas ta. Meest ahistati Venemaal elades korduvalt: teda jälitasid nii riigimeedia reporterid kui Kremli-meelsed aktivistid, samuti süüdistati teda katsetes sütitada Venemaal revolutsiooni.

«Nagu üks väga staažikas Kremli vanemametnik ütles: hei, ära võta seda isiklikult. Me vajame praegu vaenlast nii valimiste kui välispoliitika jaoks. Ühendriigid on ilmselge kandidaat ja sina oled selle reklaamnägu,» jutustas McFaul.

Tema sõnul peab president Obama Venemaa juhti Vladmir Putinit pragmaatiliseks, selge mõtlemisega ja otsekoheseks meheks. Just sel põhjusel jõudsid kaks presidenti ka mitmete teedrajavate kokkulepeteni nagu näiteks ameeriklaste varustusteede küsimus Afganistani.

Siiski on Moskva ameeriklase sõnul kaugel sõbralikest suhetest tema kodumaaga. «Putin arvab, et USA siht on võtta Venemaa pihtide vahele, teda nõrgendada. Et mäng toimub nullsumma peale, mitte sellele, et kõik osapooled võidaksid. Ning see on fundamentaalselt erinev maailmavaade,» lausus McFaul.

Teiste etteheidete seas on Kremli-meelne meedia süüdistanud ameeriklasi selles, et nood jagasid endise Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši vastastel meeleavaldustel osalejatele Kiievis toitu. «Kui sa usud, et küpsiste jagamine viib režiimimuutuseni, siis omistad sa ühele inimesele kohutavalt palju võimu. Minu jaoks on see märk Venemaa nõrkusest ja ebakindlusest, mitte tugevusest,» rääkis endine saadik.

McFaul teenis Moskvas suursaadikuna kaks aastat kuni veebruarini 2014. Tema järglane ametikohal on John F. Tefft, keda peetakse suhetes Venemaaga alalhoidlikuma tooni hoidjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles