Tsipras: migratsioonikriis käib Kreekale üle jõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras.
Alexis Tsipras. Foto: AP/Scanpix

Kreeka peaminister Alexis Tsipras tunnistas reedel, et saabuvate sisserändajate ja pagulaste tulv kurnab riiki ja palus abi Euroopa Liidult.

«Probleem käib meile üle jõu. Kreeka on majanduskriisis ja seisab silmitsi tohutu humanitaarkriisiga selle kriisi sees,» ütles Tsipras.

«Selle mõõtmed ületavad meie riigi suutlikkuse,» lisas ta ja rõhutas, et tegu on üleeuroopalise probleemiga. Peaminister tegi ÜRO kriitikale reageerides teatavaks meetmed olukorra paremaks koordineerimiseks.

ÜRO andmeil on Kreekasse tänavu jõudnud umbes 124 000 pagulast ja migranti, kuid riigis pole sisuliselt üldse vastuvõtukeskusi, mistõttu on enamik sisserändajatest jäetud «täiesti häbiväärsetesse» tingimustesse, ütles maailmaorganisatsiooni ametnik reedel.

«Olen töötanud UNHCR-i heaks 30 aastat ning kunagi pole ma näinud taolist olukorda... See on Euroopa Liit ja see on täiesti häbiväärne,» ütles Vincent Cochetel, kes juhib ÜRO põgenikeagentuuri UNHCR Euroopa osakonda. Ta nõudis Ateenalt viivitamatut tegutsemist asjaolude parandamiseks.

Tsipras lubas, et valitsus kiirendab tuvastamisprotsessi, et sisserändajad ja pagulased võimalikult kiiresti saartelt maismaale tuua.

Praegu on tuhanded Türgi ranniku lähedal asuvatele Egeuse mere saartele jõudvad põgenikud sageli sunnitud magama lageda taeva all, kuna kohalikud võimud ei suuda nii suure arvu saabujatega toime tulla. Põgenike hulgas on palju naisi ja lapsi, samuti omapead teele asunud alaealisi.

Ateena kesklinna lähedal valmib peatselt uus majutuskeskus, kuhu paigutatakse esmalt need sajad põgenikud, kes magavad praegu pealinna parkides, ütles Tsipras.

«Meil on kavas luua haiglakohad, kus põgenikud saaksid viibida viisakates tingimustes,» lisas ta. «Teeme, mis suudame, et oma humanitaarkohust täita ja anname selle pisku, mis meil on.»

Tsipras tegi etteheiteid EL-i liikmesriikidele, kes ei nõustnud Euroopa Komisjoni pakutud pagulaskvootidega. Tema sõnul peaks Euroopa Liit olema riikide liit, mis seisab kõigi huvide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles