ÜRO võttis vastu Süüria keemiarelvi puudutava resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiarelvade vastase protesti meeleavaldaja
Keemiarelvade vastase protesti meeleavaldaja Foto: GENT SHKULLAKU/AFP

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis täna vastu vastu resolutsioonieelnõu, mille alusel moodustatakse komisjon Süüria keemiarelvarünnakute tagamaade uurimiseks.

Lääs süüdistab kloorirünnakutes Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi, kuid sellest hoolimata toetas 15-liikmelises nõukogus resolutsiooni ka Damaskuse vetoõigusega liitlane Venemaa.

Vene välisminister Sergei Lavrov ja tema USA kolleeg John Kerry teatasid neljapäeval Kuala Lumpurist, et on jõudnud kokkuleppele resolutsioonieelnõus, mis sisaldab mehhanismi Süürias keemiarelvi kasutavate isikute väljaselgitamiseks.

USA koostatud dokument näeb ette, et Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) esitab 20 päeva jooksul julgeolekunõukogule ettepaneku uurimismehhanismi loomise kohta.

Loodav organ peab välja selgitama isikud, organisatsioonid, rühmitused ja valitsused, kes on otseselt seotud Süüria sõjategevuses keemiarelvade kasutamisega. Süüdlased tuleks seejärel kohtu alla anda.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA on korduvalt süüdistanud Assadi režiimi kloorirünnakutes helikopteritelt alla visatud tünnipommidega. Nende sõnul on helikopterid ainult Süüria režiimil, aga Venemaa väitel ei ole kindlaid tõendeid, et rünnaku taga on Damaskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles