EL palub liikmesriikidel Kreekat ja Ungarit migratsioonikriisis aidata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merelt päästetud migrandid sõjaväe laeval.
Merelt päästetud migrandid sõjaväe laeval. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit pöördus reedel liikmesriikide poole palvega aidata nagu lubatud lennukite ja muude vahenditega Kreekal ja Ungaril põgeniketulvaga toime tulla.

ELi liidrid lubasid aprillis kolmekordistada piiriagentuuri Frontex eelarvet ja anda muud abi olukorras, kus Euroopasse tulevad tuhanded konfliktide eest põgenevad ja paremat elu lootvad inimesed.

«Kui me seda raha ei saa, kahjustab see tõsiselt Frontexi võimet operatsioone läbi viia,» ütles ELi rändeküsimuste kõneisik Natasha Bertaud.

Paljud riigid on lubanud Kreekale ja Ungarile lühikeseks ajaks lennukeid ja muud tehnilist abi, aga ka inimesi ja patrullautosid.

Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM) ütles reedel, et kolmapäevase seisuga on sel aastal meritsi Euroopasse tulnud üle 192 000 sisserändaja. Vahemerel on surma saanud üle 2000 inimese.

Frontexi andmetel jõudis juulis Kreeka kaudu ELi ligi 50 000 migranti. Kogu eelmise aasta jooksul oli saabujaid 41 700. Sellega on Kreeka peamiselt Süüriast ja Afganistanist pärit migrantide seas kõige levinum Euroopasse sisenemise koht.

Agentuuri asedirektor Gil Arias-Fernández ütles, et Frontexil on raske Kreekat aidata, kui ta vajalikku varustust ei saa. Kaalutakse eralennukite rentimist, aga EL tahab, et vahendid tuleksid liikmesriikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles