Medvedev lubas sõita NATO tippkohtumisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel (vasakult), Dmitri Medvedev ja Nicolas Sarkozy.
Angela Merkel (vasakult), Dmitri Medvedev ja Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Venemaa võtab osa kuu aja pärast toimuvast NATO tippkohtumisest ning üritab seal jõuda kompromissini üleeuroopalise raketikilbi asjus, teatas täna president Dmitri Medvedev.

Julgeolekuküsimused domineerisid Medvedevi täna Deauville'is lõppenud kohtumist Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy ja Saksa kantsler Angela Merkeliga, vahendas Reuters.

«Lähen Vene-NATO tippkohtumisele Lissabonis,» ütles Medvedev. «Mulle tundub, et see edendab vajalike kompromisside otsimist ja arendab dialoogi Vene Föderatsiooni ja kogu Põhja-Atlandi alliansi vahel.»

Venemaa suhtub ettevaatlikult USA koostööpakkumistesse raketikaitse alal, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel. Moskva kardab, et USA võib oma raketikilpi kasutada Vene tuumaarsenali vastu, mis õõnestaks viimase heidutuseesmärki.

Sarkozy administratsiooni allikas ütles eelmisel nädalal, et raketikilp on mõeldud kaitsmaks allianssi Iraani, mitte Venemaa kaugmaarakettide eest. «See on Venemaa jaoks sama oluline kui ELi ja USA jaoks,» ütles allikas.

Kõrge NATO ametnik teatas eile Pariisis ajakirjanikele, et Lissabonist ei maksa oodata otsust, et Venemaa hakkab kohe NATO raketikaitsesüsteemi raames alliansiga koostööd tegema. Pigem üritatakse seal leppida kokku koostöö suurendamises tulevikus.

NATO liikmesmaade juhid kohtuvad Lissabonis 19.-20. novembril. Tippkohtumisel pannakse paika alliansi uus strateegiline kontseptsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles