Saksa president nõuab rohkem tolerantsust kristlaste suhtes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa president Christian Wulff Türgi parlamendis kõnet pidamas.
Saksa president Christian Wulff Türgi parlamendis kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Saksa presidendi Christian Wulff viibib parasjagu ametlikult visiidil Türgis ning pidas Türgi parlamendis kõne, milles nõudis rohkem õigusi kristlastele islamiriikides.

Kõnes rääkis Wulff ka Saksa integratsioonidebatist ning kutsus inimesi üles suuremale tolerantsusele, vahendab Frankfurter Allgemeine.

«Usuvabadus on osa meie arusaamast Euroopast maailmakogukonnana,» sõnas Wulff Ankaras.

Wulffi sõnul võivad moslemid Saksamaal oma usku väärikates piirides praktiseerida, mida võib välja lugeda ka järjest kasvavast mošeede arvust Saksamaal.

«Samal ajal ootame, et ka kristlastel oleks islamiriikides samasugused õigused oma usku avalikult väljendada, teoloogilist järelkasvu koolitada ja kirikuid ehitada,» teatas president.

70 miljoni elanikuga Türgis on kristlasi alla ühe protsendi elanikkonnast ning, kuigi peaministri Recep Tayyip Erdogani läbi viidud reformid toetavad kristlust, pole need igal pool veel kehtestatud ja esile on kerkinud mitmeid takistusi. Näiteks Türgi natsionalistid näevad kristlasi võimaliku ohuna riigi ühtsusele.

«Peame usuvähemustele võimaldama oma usku vabalt praktiseerida. See on hädavajalik,» leidis Wulff.

Seejärel lisas Wulff, et Türgi sisserändajad olevat Saksamaal teretulnud ja kuuluvad riigi juurde. «Sisserändajad muutsid Saksamaa mitmekülgsemaks, avatumaks ja tõid maailma lähemale,» selgitas Wulff, lisades, et immigrandid peavad kohanema Saksa seadusandlusega ning õppima selgeks riigikeele.

«Kui teie kõigi president nõuan, et iga sisserändaja end hea tahte avaldusena aktiivselt meie Saksa ühiskonda integreerib,» pöördus Wulff Saksamaa türklaste poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles