Argentinas peetakse presidendikandidaatide eelvalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina president Cristina Fernandez Kirchner hääletamas varajastel presidendikandidaatide eelvalimistel
Argentina president Cristina Fernandez Kirchner hääletamas varajastel presidendikandidaatide eelvalimistel Foto: SCANPIX

Argentinas peetakse pühapäeval presidendikandidaatide eelvalimised, mis näitavad, kes neist on parimal positsioonil vahetamaks hiljem sel aastal välja ametisoleva riigipea Cristina Kirchneri.

32 miljonil valijal tuleb anda hääl parteide eelvalimistel, mis kujundavad poliitilist maastikku enne 25. oktoobrile kavandatud presidendivalimisi.

Argentina iseäralik valimissüsteem ei ole niivõrd kandidaatide valimine, kui selguse saamine, millised kandidaadid suudavad koguda piisavalt hääli järgmiseks presidendiks saamiseks.

Arvamusuuringute põhjal on kolmel kandidaadil 15-st kindel edumaa. Need on Daniel Scioli valitsevast vasaktsentristlikust erakonnast FPV, konservatiiv Mauricio Macri ja Sergio Massa, kes on dissident Kirchneri poliitilisest liikumisest.

Scioli kahel peamisel rivaalil ei ole arvestatavat vastast oma erakonna ridadest.

Buenos Airese linnapea Macri võidab päris kindlasti koalitsiooni Muutugem nominatsiooni.

Kolmandal positsioonil olev Massa - paremtsentristlik kongresmen - on samuti oma koalitsooni UNA kindel kandidaat.

Pühapäevane hääletus aga näitab seda, kui palju iga kandidaat hääli saab ning kas 58-aastasel Sciolil on piisav toetus võiduks juba esimeses voorus.

Viimased avaliku arvamuse küsitlused on andnud Sciolile umbes 35 protsenti häältest. Macril on 25 protsendi ja Massal umbes 15 protsendi valijate toetus.

Poliitikavaatlejate hinnangul võib aga 56-aastane Macri võita teise vooru 22. novembril, kui ta saab endale Massa hääled.

Olenemata sellest, kes võidab või kaoab, tähistavad presidendikandidaatide eelhääletused 12 aastat kestnud Kirchnerite dünastia lõppemist.

Cristina Kircher alustab oma ametiaja lõpusirget rohkem kui 50-protsendise toetusega.

Valimisjaoskonnad avati kell 8 hommikul (kell 14 Eesti aja järgi) ning suletakse kell 18.00. Esimesed tulemused peaksid selguma esmaspäeva esimestel tundidel.

Argentina võttis eelvalimised kasutusele 2009. aastal, et muuta kandidaatide valimise demokraatlikumaks. Uuele süsteemile vaatamata on aga parteid suuresti jätkanud kandidaatide valimise senist korda - sisemise protsessiga, milles avalikkusel ei ole mingit rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles