Austraalia populaarsele võileivamäärdele tahetakse kehtestada puskari ajamise tõttu müügipiirang

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias populaarne võileivamääre Vegemite
Austraalias populaarne võileivamääre Vegemite Foto: Wikipedia.org

Austraalia põliselanike küsimustega tegelev minister Nigel Scullion soovib, et populaarsele võileivamäärdele Vegemite kehtestataks sotsiaal- ja alkoholiprobleemide tõttu müügipiirang.

Vegemite leivamääret valmistatakse õllepruulimisjääkidest, millele on lisatud taimeekstrakte ja maitseaineid, edastab AFP.

Vegemite´i põhimaitse on soolane, kuid tunda on ka pärmimaitset ning mõrkjat ja hapukat maitset.

Minister Scullioni teatel kasutatakse seda toiduainet Austraalia kolkakülades puskari ajamiseks.

Austraalias ja Uus-Meremaal on Vegemite'i määret valmistatud ligi 100 aastat ning sellest on kujunenud väga populaarne toiduaine.

Minister Scullion peab võileivamäärde kasutamist alkoholi valmistamiseks ääremaade alkoholiprobleemi üheks põhjuseks. Eriti on probleeme põliselanike aborigeenidega, kes taluvad alkoholi halvemini kui valgenahalised austraallased.

Scullioni sõnul kaasnevad kodus puskari ajamisega mitmed sotsiaalprobleemid – joobes vanemad ei hoolitse laste eest, esineb koduvägivalda ja tapmisi ning lapsed ei täida koolikohustust.

Scullioni arvates tuleks Vegemite keelata neis Austraalia piirkondades, kus juba varasemast on keelatud alkoholimüük. Need on alad Põhjaterritooriumil ja Queenslandis, kus elavad eelkõige aborigeenid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles