Afganistani president süüdistab Kabuli rünnakutes Pakistani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskel Afganistani president Ashraf Ghani
Keskel Afganistani president Ashraf Ghani Foto: MASSOUD HOSSAINI/AP

Afganistani president Ashraf Ghani süüdistas esmaspäeval Pakistani viimaste päevade rünnakulaines, mis on nõudnud pealinnas Kabulis vähemalt 56 inimese elu.

«Viimased päevad on näidanud, et suitsiidiväljaõppelaagrid ja pommivabrikud, mis meie inimesi tapavad, tegutsevad Pakistanis sama aktiivselt kui varem,» ütles Ghani ajakirjanikele.

«Me lootsime rahu, aga saame Pakistanilt sõjasõnumeid.»

Kabuli rahvusvahelise lennujaama sissepääsu juures sai esmaspäeval Talibani autopommirünnakus surma viis inimest. Reedel korraldati Afganistani pealinnas terve pommirünnakute seeria. Plahvatused kõmatasid sõjaväekompleksi, politseiakadeemia ja USA eriüksuste baasi lähistel, surmates vähemalt 51 inimest.

Taliban on pärast liidri mulla Omari surma rühmituses puhkenud võimuvõitlusest hoolimata viimasel ajal rünnakuid hoogustanud. Vaatlejad on seisukohal, et uus juht mulla Akhtar Mansour püüab rünnakutega tähelepanu kriisilt kõrvale juhtida.

Afganistani president on pärast ametisseastumist mullu septembris kuulutanud prioriteediks riigis rahu saavutamise. Ghani eelkäija Hamid Karzaiga olid Pakistanil jäised suhted, sest viimane süüdistas Islamabadi Afganistanis rünnakuid korraldava Talibani salajases toetamises.

Vaatlejate hinnangul on Ghani püüded Pakistaniga suhteid soojendada kaalutletud manööver mässuliste survestamiseks läbirääkimistele.

Esmaspäeval süüdistas Ghani Talibani viimase aja rünnakutes Pakistani.

«Ma käskisin (pühapäevases) telefonikõnes Pakistani peaministrile suhtuda terrorismi Afganistanis samamoodi kui terrorismi Pakistanis,» ütles ta naaberriigi valitsusjuhile Nawaz Sharifile viidates.

«Ma küsin Pakistani valitsuselt, et kui Shah Shaheedi massimõrv oleks juhtunud Islamabadis ja tapja oleks olnud Afganistanis, mida te oleksite teinud?»

Shah Shaheed on Kabuli linnaosa, kus reedel toimus ohvriterohke veokipommiplahvatus.

Pakistani sõjavägi viib alates mullu suvest läbi suuremahulist sõjalist operatsiooni mässuliste vastu.

Selle aasta algul läks täielik vastutus Afganistani julgeoleku eest üle kohalikele relvajõududele. Rahvusvahelised väed jätkavad Afganistanis kaheaastast toetusmissiooni Resolute Support, millest võtab osa 13 000 liitlasvägede sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles