Venemaa: Norra rikub Teravmägedele juurdepääsu takistades seadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkarude eest hoiatav plakat Teravmägedel
Jääkarude eest hoiatav plakat Teravmägedel Foto: DOMINIQUE FAGET/AFP

Venemaa protestib Norra otsuse vastu piirata juurdepääsu Teravmägede saarestikule, väites, et see on vastuolus 1920. aastal sõlmitud Svalbardi lepinguga.

«Norra poole sammud ei ole kooskõlas 1920. aasta Svalbardi lepingust johtuva rahvusvahelise koostööga Teravmägedel. Me protestime otsustavalt selle ebasõbraliku sammu vastu ning nõuame kehtestatud piirangute kohest muutmist,» teatas Vene välisministeerium oma veebilehel.

«Venemaa juhib tähelepanu ka sellele, et see Norra võimude rakendatud meede ei kahjusta üksnes Venemaad, vaid kõiki 1920. aasta lepingu allkirjastajaid, kuna Norral ei ole nende nõusolekuta õigust kehtestada reegleid, mis piiravad rahvusvahelise leppega määratud juurdepääsu saarestikule.»

Norra võttis 7. augustil vastu ajutise määruse, mis näeb ette ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsiooninimekirja kantud ning rahvusvaheliste reisipiirangutega inimeste Teravmägedelt väljasaatmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles