Leedu kanapüüdjad tegid briti farmis orjatööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Kuus Suurbritannias kanafarmides töötanud leedukat andsid kohtu alla oma tööandjad, keda süüdistatakse orjanduses ja ebainimlikes töötingimustes.

DJ Houghtoni nimelises kanafarmis töötanud leedukad kirjeldavad, kuidas nad pidid tihti töötama mitu kaheksatunnist vahetust järjest ning kuidas toitlustus oli nii kehv, et vahepeal pidid nad sööma tooreid mune.

Kuulutus, mille peale üks leedukaist Laurynas Kelpsa nelja aasta eest saareriiki saabudes helistas, oli paljulubav: tasuta majutus ja palka nädalas 250-350 naela (354-496 eurot). Kui ta avas Kenti maakonnas asuvas linnas oma töökoha ukse, tabas teda aga šokk. Iga tuba oli meestest pungil, mõnede madratsid olid räpastes oludes otse põrandal.

Kelpsa ja tema kolleegid töötasid kanapüüdjatena.  «See oli kohutav. Ma olin kaetud sita, muda ja kanaoksega. Linnud lendasid mulle näkku ja mu käsi oli täis kriimustusi,» kirjeldab mees kogemust. Mingisugust väljaõpet ega kaitsvat riietust leedukad ei saanud. Juba saabudes pandi nende õlule võlg, mille tagasiteenimisega nad pidid alustama.  Leedukate abitust suurendas asjaolu, et inglise keelt ei kõnelenud keegi.

Et vastava tööjõu nõudlus briti kanafarmides on suur, pidid leedukad sageli ka pühapäeval tööl olema, vahel päevi järjest. Selle aja jooksul veeti neid ühes kohast teise ilma võimaluseta pesemiseks ja korralike söögikordadeta. Magada sai vaid kaubikutes ja vahel tuli sinna ka keha kergendada.

Politsei tegi ettevõttele haarangu lõpuks siis, kui mõned orjastatud leedukatest otsustasid minna kohalikku heategevuslikku abikeskusesse abi otsima. Kinni võeti kanafarmi omanik Darrell Houghton ja tema partner Jacqueline Judge Maidstone`ist. Samuti anti vahistamiskäsk orjapidajatest paari juures ülevaatajana töötanud Edikas Mankeviciusele, kes jõudis enne just natukese aja eest Leetu naasta.

Tegu on esimese korraga, kui Suurbritannia ettevõtte läheb kohtu alla süüdistatuna moodsas orjapidamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles