Video: FBI tabas noored, kes tahtsid liituda Islamiriigiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vicksburgi politseinik Leonce Young, kelle tütar Jaelyn Delshaun Young tahtis liituda Islamiriigiga
Vicksburgi politseinik Leonce Young, kelle tütar Jaelyn Delshaun Young tahtis liituda Islamiriigiga Foto: SCANPIX

Uudistekanal CNN teatas, et USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) tabas kaks ameeriklast, kes tahtsid oma mesinädalatel liituda äärmusrühmitusega Islamiriik.

Paar kirjutas sotsiaalmeedias, et nad lähevad eksootilisse paika pulmareisile, kuid tegelikult oli neil plaanis lennata koduosariigist Mississippist Euroopasse ning sealt edasi Türgi kaudu Süüriasse.

Politsei pidas 20-aastase Jaelyn Delshaun Youngi ja 22-aastase Muhammad Oda Dakhlalla kinni Mississippi osariigi Columbuse Golden Triangle'i lennujaamas.

Neile esitati süüdistus USA kahjuks luuramises ning äärmusrühmituse Islamiriik materiaalses ja vaimses toetuses.

Youngi advokaat Ken Coghlan ei olnud nõus pärast eilset kohtuistungit kommentaare andma.

Dakhlallale määratud riiklik kaitsja Greg Park loobus samuti kommenteerimisest.

Kohtus paljastus, kuidas FBI noorte ameeriklaste plaani jälile jõudis. Agendid kehastusid džihadistideks ning asusid noortega sotsiaalmeedias kirjavahetusse.

Kohtudokumentide kohaselt oli paari sihtmärgiks Süüria ja Islamiriik.

FBI teatel kirjutas Young sotsiaalmeedias, et tema ja Dakhlalla abielluvad ning reisivad mesinädalatele Süüriasse. Naine kinnitas hiljem, et nad abiellusid juunis ning esmalt lendavad nad Euroopasse, et mitte kahtlust äratada.

Paar kirjeldas, et neist saaksid head džihadistid, kuna nad saavad hakkama nii arvutite kui meediaga.

Youngi arvates oleks ta oma kodumaal USAs õpitud oskustega Islamiriigile väga kasulik.

«Olen nutikas nii matemaatikas kui keemias ning töötasin ülikooli keemialaboris. Minu partner on samuti noor andekas teadlane. Oleme valmis kiiresti uusi asju õppima,» teatas ameeriklanna internetis.

Paar oli Süüriasse minemise suhtes entusiastlik, kuid neil ei olnud selget pilti, kuidas Islamiriik neid džihadistideks koolitaks.

«Tahan teada, kuidas džihadiste koolitatakse. Kas olen koos nendega, kes räägivad inglise keelt või on eri riikidest saabunud koos? Igatahes olen valmis liituma,» teatas Dakhlalla ühes sõnumis.

Young ülistas 16. juulil USAs Tennessees Chattanooga sõjaväebaasis aset leidnud rünnakut, milles kaotas elu neli merejalaväelast ning üks madrus. Naise sõnul kasvab nende arv, kes sooviksid Islamiriigi nimel selliseid rünnakuid korda saata.

Young teatas augusti alguses, et neil peaks olema lihtne Mississippist välja pääseda.

«Meil on otselend Euroopasse ning kuna tegemist on Mississippi väikese lennujaamaga, siis ei kontrollita seal nii põhjalikult. USA-l on nõrk koht – väikelennujaamad on alarahastatud ning julgeolekutöötajatel on vilets haridus. See peaks andma meile eelise,» teatas naine.

Paar ostis möödunud nädalal lennupiletid, et lennata Mississippist Columbusest vahepeatustega Türki Istanbuli.

Politsei ja FBI pidasid noored kinni möödunud laupäeval ning nad tunnistasid, et tahtsid jõuda Süüriasse Islamiriigi võitlejate juurde.

FBI andmetel on Dakhlalla Columbuse imaami Oda Dakhlalla poeg ning Young on Vicksburgi politseiniku Leonce Youngi tütar.

Mississippi ülikool kinnitas, et mõlemad noored õppisid selles ülikoolis. Dakhlalla sai sel kevadel psühholoogias bakalaureusekraadi ning Young õppis keemiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles