NATO hinnangul ei suurenda nende tegevus sõja ohtu Euroopas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola eriüksuslased NATO õppusel
Poola eriüksuslased NATO õppusel Foto: SCANPIX

NATO kaitses kolmapäeval oma vastust "kasvavale Vene agressioonile" ning tõrjus väiteid, et nende tegevus aitab Euroopas kaasa sõja tõenäosuse kasvule.

Allianss kommenteeris mõttekoja European Leadership Network (ELN) kolmapäeval avaldatud raportit, milles hoiatati suurenevate riskide eest Vene ja NATO sõjaõppuste sagenemise taustal.

«Vastupidiselt väidetule ei tee NATO õppused sõda Euroopas tõenäolisemaks,» ütles NATO pressiesindaja Carmen Romero pärast seda, kui ELN oli avaldanud oma raporti.

«Nende eesmärgiks on risti vastupidine: tugevdada julgeolekut ja stabiilsust Euroopas vastuseks kasvavale Venemaa agressioonile,» lausus Romero.

«Kõik NATO sõjalised tegevused on proportsionaalsed, kaitseotstarbelised ja täielikus kooskõlas meie rahvusvaheliste kohustustega.»

Raportis kajastati märtsis toimunud Vene suurõppust, milles osales 80 000 sõjaväelast, ning NATO õppusteseeriat «Allied Shield» («Liitlaskilp») 19 liikmesriigi 15 000 sõduri osavõtul.

ELN-i hinnangul on õppuste iseloom ja ulatus vastuolus mõlema poole väidetega, et need on suunatud kujuteldavatele vastastele. Mõttekoja hinnangul näitavad need, et Venemaa ja NATO harjutavad õppustel teise poole võimekusi ja tõenäolisi sõjaplaane aluseks võttes. «Venemaa valmistub konfliktiks NATO-ga ning NATO valmistub võimalikuks vastasseisuks Venemaaga».

«Me ei väida, et kummagi poole liidrid oleksid otsustanud sõtta minna, või et sõjaline konflikt oleks möödapääsmatu, kuid nende õppuste muutunud profiil on tõsiasi, mis mängib rolli praeguse hirmu ja pingete õhkkonna püsimisel Euroopas,» ütles raporti üks autoreid ja Londonis baseeruva mõttekoja direktor Ian Kearns.

Romero sõnul asetab raport ekslikult NATO ja Vene õppused samale tasemele, lisades, et Moskva teatel toimub tänavu 4000 õppust, mida on NATO-st üle kümne korra enam. Lisaks hõlmavad Venemaa hiljutised õppused endas tuumarelvi ja tuumavõimega üksusi, lausus Romero.

ELN-i arvates peaksid pooled pingete maandamiseks muu hulgas tihendama omavahelist kommunikatsiooni, kasutama Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kanaleid koos olemasolevate usaldust ja julgeolekut suurendavate meetmetega, hindama piirialadel korraldatavate õppuste kasu ja ohte ning alustama kontseptuaalset tööd uue tavarelvastusleppe kallal.

Romero sõnul on NATO läinud ELN-i soovitustest palju kaugemale, sest käivitas «uued algatused», et hoida Venemaaga avatuna poliit- ja sõjaväelised kanalid. NATO õppustest teavitatakse vastupidiselt Venemaa omadele ette kuid ning need on vaatlejatele avatud, seal hulgas ka Venemaale, lisas Romero.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles