Hiina saadik tõi välja piirangud navigatsioonile Lõuna-Hiina merel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Hiina mere satelliidipilt.
Lõuna-Hiina mere satelliidipilt. Foto: CSIS/AMTI/REUTERS

Hiina austab Lõuna-Hiina mere navigatsioonivabadust, kuid ei luba ühegi välisriiki sõjalaevadel ja lennukitel kasutada seda ettekäändena Hiina territooriumile tungimiseks, ütles kõrge diplomaat teisipäeval Manilas.

Suursaadik Zhao Jianhua ütles, et Hiina väed andsid mais hoiatuse USA mereväe lennukile P-8A, mis lähenes Hiina poolt okupeeritud alale Lõuna-Hiina mere vaidlusaluste Spratly saarte kohal. Filipiinidel startinud lennukis oli CNN-i ajakirjanik, kes vahejuhtumist teada andis.

«Me hoiatasime neid, et nad oleksid ettevaatlikud ja meie territooriumile ei tungiks,» ütles Zhao ajakirjanikele.

Washington ei tunnusta Hiina ega ühegi teise riigi territoriaalnõudeid Lõuna-Hiina meres, Hiina seevastu peab omaks peaaegu kogu merd.

Kui ajakirjanikud küsisid Zhaolt, miks Hiina USA lennuki minema peletas, kui ta on lubanud Lõuna-Hiina merel navigeerimise õigust austada, selgitas diplomaat Pekingi piiranguid.

«Navigatsioonivabadus ei tähenda, et lastaks teiste riikide lennukitel tungida oma õhuruumi või merealale, mis on suveräänne. Ükski riik ei luba seda,» ütles ta.

«Me ütleme, et navigatsioonivabadust tuleb täita rahvusvahelisest õigusest lähtudes. Sõjalaevadele ja -lennukitele navigatsioonivabadus ei kehti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles