Vene supermodelli pahandas tema puudega õe kohtlemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalia Vodianova
Natalia Vodianova Foto: Reuters/ScanPix

Pärast seda, kui tema autistist õde Nižni Novgorodi kohvikust välja visati, algatas venelannast supermodell Natalia Vodianova diskussiooni puuetega inimeste kohtlemise üle oma kodumaal.

Vodianova kirjutas eile oma Facebooki-lehele sellest, kuidas tema 27-aastane õde Oksana, kellel on autism ja ajuhalvatus, ning tema hooldaja astusid kohvikusse, et saada kuuma ilmaga pisut värskendust. Kui hooldaja oli õele süüa tellinud, tuli nende juurde kohviku omanik ja teatas: «Minge ära. Te peletate meie kliendid minema. Otsige oma lapsele meditsiinilist abi. Ja siis minge avalikku kohta.»

Kohviku turvamees omakorda lubas helistada hullumajja ja panna naised keldrisse kinni, kui nad kohe ei lahku.

Kui Vodianova ema Oksanale ja tema hooldajale järele tuli, saabus nende juurde politsei, kes teatas, et peab nad pisihuligaansuse eest kinni.

Rahvusvahelise inimõigustega tegeleva organisatsiooni Human Rights Watch andmeil jätkub Venemaal olukord, kus puudega lapse sünnitanud emasid vannutatakse lastest loobuma. Umbes 30 protsendil juhtudest emad loobuvadki lastest, misjärel lapsed sattuvad riiklikesse lastekodudesse, kus nad seisavad tihti silmitsi hoolimatuse ja isegi vägivallaga.

Vodianova enda sõnul soovitati ka tema emal Oksanast loobuda, kuid ema keeldus. Neil päevil peaasjalikult Pariisis elava modelli sõnul ajendas teda modellikarjääri proovima just soov oma raskustes perekonda aidata.

33-aastane supermodell juhib Venemaal heategevusorganisatsioone, mis tegelevad vaeste ja puuetega laste aitamisega. Vodianova sõnul otsustas ta juhtumi avalikustada, sest see pole üksikjuhtum. «Kahjuks on see reaalsus, mida kogevad kõik erivajadustega lapsi kasvatavad pered,» kirjutas ta. «Mul võib olla raske seda arutada, aga ma mõistan, et see on häirekell, mida peab kuulma kogu ühiskond.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles