Moskva nõuab Leedus varjupaika palunud ajakirjaniku väljaandmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Nekrassov.
Andrei Nekrassov. Foto: Kuvatõmmis

Moskva ootab Leedu võimudelt varjupaika palunud Vene ajakirjaniku Andrei Nekrassovi väljaandmist. «Ootame, et Leedu võimud pööravad tähelepanu meie soovile ja õiguslikele argumentidele ning vastavad positiivselt meie palvele anda välja Vene kodanik Andrei Nekrassov, millega langetavad nad puhtalt juriidilise, mitte poliitilise otsuse,» kirjutati Vene välisministeeriumi veebilehel avaldatud teates.

Moskva nõudel möödunud kuul Küprosel kinni peetud opositsiooniline Vene ajakirjanik Andrei Nekrassov palus kolmapäeval Leedult poliitilist varjupaika. Leedu politsei kinnitas, et Nekrassov on Interpoli liinis tagaotsitav, kuid tagaotsimine peatub, kui inimene palub varjupaika.

Vene kohus võttis Nekrassovi väljapressimissüüdistuse alusel eelvangistusse tema kohaloluta.

Mehe sõnul esitati talle Venemaal väljapressimissüüdistus pärast seda, kui endine Kalašnikovi kontserni direktor ja nüüdne riigipiiri taristu arendamise föderaalagentuuri juht Konstantin Bussõgin tema kohta kaebuse esitas, sest Nekrassov ja kohalik ametiühing nõudsid kontserni töötajate alampalga tõstmist.

«See on kättemaks 2013. aasta ametiühingutegevuse eest,» ütles Nekrassov, kelle sõnul on ametiühingu endine juht palunud Suurbritannialt poliitilist varjupaika.

Rahvusvaheline ühendus Piirideta Reporterid on veendunud, et Nekrassovit kiusatakse taga artiklite pärast, mis käsitlesid korruptsiooni Udmurdi vabariigis.

«Usume, et Vene võimud kiusavad teda taga poliitilistel põhjustel,» ütles ühenduse esindaja Johann Bihr varem BNS-ile.

Bihri sõnul hakkas kohaliku tehase juht Nekrassovit väljapressimises süüdistama, kui too avaldas artikli töötajate protestide kohta. Siis võttis Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) ajakirjaniku kinni ja püüdis talt ülestunnistust välja pressida.

Võimud käsitlesid Nekrassovit esialgu tunnistajana, hiljem aga esitati talle süüdistus, mille järgi võib ta 15 aastaks vangi minna, lausus Bihr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles