Islamisõdalane ohvrile: kui sind vägistan, jõuan Jumalale lähemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidi tüdruk põgenikelaagris. Pilt on illustreeriv.
Jeziidi tüdruk põgenikelaagris. Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Terroriorganisatsioon Islamiriik (ISIS) otsib oma julmuste õigustamiseks abi Koraanist ja selle väärtõlgendamisest. Vallutatud alade naiselanikkonna seas toime pandav vägistamine pole erandiks. 

Mõned hetked enne seda, kui Islamiriigi võitleja asus vägistama 12-aastast tüdrukut, selgitas ta oma ohvrile, et tema plaanid ei kuulu sugugi patu alla, kirjutab New York Times. Et tüdruk järgis teist religiooni peale islami, siis Koraan mitte ainult ei andnud mehele õigust vägistada – pühasõdalase arust raamat suisa soosis seda ja kiitis heaks.

Enne asja kallale asumist kägistas mees tüdrukut ja toppis suu kinni. Seejärel põlvitas voodi kõrvale ja asus palvetama, enne kui lõpuks oma ohvrile otsa ronis. Pärast suguakti lõppu kordas ta protseduuri: hakkas uuesti palvetama.

«Ütlesin talle, et see teeb haiget – palun lõpeta,» rääkis tüdruk, kes on väljaande andmeil nii pisike, et tema piha saab vabalt kahe käe vahele võtta. «Ta ütles mulle, et islami järgi on tal lubatud vägistada uskmatut. Et mind vägistades jõuab ta Jumalale lähemale.» Jeziidi usulahku kuuluv tüdruk andis intervjuu Iraagi põgenikelaagris, kuhu tal õnnestus põgeneda pärast 11 kuud kestnud vangistust.

Nii tema kui mitmete teiste vägistamisohvrite sõnul on praktika leidnud ISISe filosoofias ametliku ja ideoloogilise õigustuse. Nende kuritarvitamisest on loodud terve majandusharu, kuhu kuuluvad nii eraldi laohooned vangistuseks, ruumid «ülevaatamiseks» ja spetsiaalsed bussid orjade transpordiks. Möödunut aastal rööviti kokku 5270 jeziidi, kelles kinni hoitakse endiselt vähemalt 3144.

Vägistamist reklaamitakse kui ahvatlevat pakkumist, mis tõmbaks ligi mehi konservatiivsetest moslemiühiskondadest, kus abieluväline seks ja kohtamas käimine on tabuteemad. Islamiriigi Uuringute ja Fatwa (islamiseaduse tõlgendus) Osakond avaldas möödunud kuul isegi vastavateemalise käsiraamatu. Oma materjalides esitab rühmitis väljavõtteid Koraanist väga selektiivselt; luues mulje, et seksuaalvägivald on suisa vaimselt vooruslik.

«Iga kord mind vägistama tulles ta palvetas,» jutustas teine 15-aastane tüdruk, kes nagu paljud oma kaaslased ei soovinud häbimärgistamise hirmus oma nime avaldada. «Ta ütles, et minu vägistamine on tema palve Jumala poole. Mina vastasin: see, mis sa teed, on vale ja ei too sind Jumalale lähemale. Ning ta kostis: ei, see on lubatud. See on halal,» rääkis neiu.

Ekspertide sõnul kasutavad terroristid islamit oma hirmutegude õigustamiseks sarnasel viisil, nagu tegid kristlastest orjakaubitsejad sajandeid tagasi Piibliga. Paljud õpetlased usuvad, et orjust tuleb mõlema püharaamatu puhul võtta ajastule omases kontekstis. «Keskkonnas, kus Koraan sündis, olid meeste seksuaalsuhted orjastatud naistega väga tavalised,» ütleb Bostoni ülikooli usundiprofessor Kecia Ali. «See ei olnud mingi eriline religioosne institutsioon. Lihtsalt inimesed tegidki nii.»

Tema kolleeg Cole Bunzel Princetoni ülikoolist on teist meelt, viidates Koraanis sageli esinevale fraasile «need, kes on sinu parema käe omand.» Sajandeid on seda tõlgendatud kui vihjet naisorjadele. Samuti vihjab ta tervele tänapäevani välja ulatuvale islamiõiguse traditsioonile, mis sisaldab endas detailseid juhiseid orjade kohtlemiseks.

«On terve hunnik kirjandust, mis lubab orjapidamist,» lausub Islamiriigi ideoloogia teemal uurimistööd teinud Bunzel. «Võib ütelda, et see ei oma enam tähtsust ja on vajunud unustusse. Islamiriik vaidleks selle peale vastu, et need institutsioonid tuleb taaselustada, sest just nõnda toimisid Prohvet ja tema kaaslased.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles