Prantsuse kristlasi hoiatatakse rünnakuohu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid patrullimas Pariisis Sacre Coeur'i kiriku juures.
Sõdurid patrullimas Pariisis Sacre Coeur'i kiriku juures. Foto: AP/Scanpix

Prantsusmaa katoliiklasi, kes sarnaselt oma rohkem kui miljardile usukaaslasele üle maailma tähistavad ülehomme Neitsi Maarja taevassevõtmise suurpüha, hoiatatakse terrorirünnakute ohu eest.

Prantsusmaa siseministeerium ja Prantsusmaa piiskoppide konverents on saatnud kogudustele üle maa kirja, kus paluvad hoolitseda kirikute julgeoleku eest sel päeval.

Üle Prantsusmaa asub 45 000 kristlikku pühakoda, neist suurim osa on katoliiklikud. Valitsus ei taha siiski kirikute ümber ametlikke turvameetmeid tõsta, vaid kutsub hoopiski usklikke valvsusele.

«Koguduseliikmed, regulaarsed ja harvad kirikuskäijad ning külalised, osalege ise oma julgeoleku tagamises,» teatab plakat, mis pannakse üles kirikute stendidele ja avaldati ka katoliiklikus ajalehes La Croix. «Ärge jätke armulauale minnes kotte maha, andke märku kahtlastest mahajäetud objektidest ja hoidke silm peal sobimatul riietusel.»

Alžeeria päritolu IT-tudeng kukkus oma islamistliku rünnaku katses aga läbi inimliku sekkumiseta, nimelt tulistas ta enne kristlaste kallale jõudmist kogemata iseennast.

Piiskoppide konverents välistas kirikuustele turvaväravate paigaldamise. Samuti ei panda nende kinnitusel turvaväravaid igal aastal miljoneid palverändureid tõmbava Lourdes’i pühamu juurde. «Me ei hakka läbi otsima igaüht, kes näeb pisut veider välja,» lubas Lourdes’i kommunikatsioonijuht David Torchala La Croix’ veergudel.

Prantsusmaa kirikute turvalisus on küsimuse all olnud alates tänavu aprillist, kui Sid Ahmed Ghlami nimeline kodanik üritas Pariisist lõunasse jääva Villejuif’i kirikus džihadistiks saada. Alžeeria päritolu IT-tudeng kukkus oma islamistliku rünnaku katses aga läbi inimliku sekkumiseta, nimelt tulistas ta enne kristlaste kallale jõudmist kogemata iseennast.

Kui sünagoogide juures on Prantsusmaal relvastatud valve, siis kirikuid on lihtsalt nii palju, et neid kõiki korrakaitsjad turvata ei jõua. Vaid 178 tuntumat pühakoda, nende seas näiteks Pariisi Notre Dame’i katedraal ja Sacre Coeuri basiilika, saavad erikaitse.

Neitsi Maarja taevavõtmist tähistab katoliku kirik 15. augustil. Et tegu on ühega kiriku suurpühadest, tõuseb tol päeval märkimisväärselt ka missaliste hulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles