Kohus: kondiiter ei saa keelduda homopaarile pulmatordi valmistamisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmatort
Pulmatort Foto: SCANPIX

USA Colorado osariigi apellatsioonikohus otsustas, et kondiitril ei  ole õigus usulistele põhjustele viidates keelduda valmistamast homopaarile pulmatorti.

Kõrgema astme kohus jättis jõusse alama astme kohtu varasema otsuse, edastab AFP.

Kohtujuhtum sai alguse 2012. aastal, kui kondiitriäri Masterpiece Cakeshop omanik Jack Phillips teatas homopaarile, et ta ei saa neile pulmatorti teha oma kristlike arusaamade tõttu.

Inimõigusorganisatsioon Ameerika Kodanikuvabaduste Liit (American Civil Liberties Union -  ACLU) andis juhtumi kohtusse.

Phillipsi sõnul solvas teda kui tõsiusklikku kristlast, et ta oleks pidanud teenindama homosuhtes olevat paari. Tema arusaamade kohaselt saavad abielus olla vaid mees ja naine.

Kondiitriäri omaniku teatel ei ole tal homoseksuaalide vastu mitte midagi, kuid ta ei soovi neid oma klientideks.

Kohus teatas Phillipsile, et tal ei ole õigus kliente diskrimineerida nende seksuaalsuse tõttu.

Kondiitriäri omanik plaanib edasi minna kõrgema astme kohtusse.

USAs on ka varem samasuguseid juhtumeid ette tulnud.

USA meedia on kirjutanud viimasel ajal veel teisest homoabieludega seotud juhtumist. Kentucky osariigi Rowani piirkonna notar ei väljasta enam abiellumislubasid viidates oma kristlikele veendumustele, mille kohaselt samasoolised ei tohiks abielluda ega pere luua.

Juunis andis kohus käsu väljastada abielulubasid ka samasoolistele paaridele, kuid notar Kim Davies keeldus sellest.

Daviese kritiseerijad võrdlesid tema tegevust nende ametnikega, kes 1960. aastatel ei andnud luba abielluda erinevast rassist paaridel.

USA kõrgem kohus kinnitas juunis, et homoabielud on seaduslikud kogu riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles