Uuring: suurem osa ukrainlastest on NATO-ga liitumise poolt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko ja USA vägede juht Euroopas kindral Philip M. Breedlove.
Ukraina president Petro Porošenko ja USA vägede juht Euroopas kindral Philip M. Breedlove. Foto: SCANPIX

Kui Ukrainas korraldataks referendum NATO-ga ühinemise üle, siis üle poole ukrainlastest hääletaks alliansiga liitumise poolt, selgus uuringust, milles küsitleti 2011 inimest. Küsitluse viisid läbi Ilko Kutšerivi Demokraatia Algatuse Fond ja Razumkovi Keskus.

Referendumil hääletajatest toetaks 64 protsenti NATO-ga liitumist ja 28,5 protsenti oleks selle vastu.

Selline toetus on tingitud asjaolust, et hääletajad oleksid aktiivsemad regioonides, kus toetus NATO-le on suurem.

Ida-Ukrainas toetas liitumist vaid 30 protsenti küsitletutest ja 64 oli vastu.

77 protsenti inimestest osaleks säärasel referendumil riigi lääneosas, 65 protsenti keskosas ning vaid 49 protsenti idaosas, kus elanikkond on valdavalt NATO-ga liitumise vastu. Lääne-Ukrainas hääletaks 89 protsenti NATO-ga liitumise poolt ja neli vastu. Ida-Ukrainas toetas liitumist vaid 30 protsenti küsitletutest ja 64 oli vastu.

Need, kes soovivad NATO-ga liitumist, tõid eeskätt välja suurema julgeoleku. Natuke vähem inimesi märkis, et allianss aitaks moderniseerida Ukraina relvajõude, märgiti tulemustes.

Liitumise vastased, nimetasid peamise põhjusena Ukraina kaasamist NATO sõjalistesse operatsioonidesse. Samuti peetakse allianssi «agressiivseks imperialistlikuks blokiks"» ning kardetakse, et samm provotseeriks Venemaad.

Uuring viidi läbi kõigis Ukraina piirkondades, välja arvatud okupeeritud Krimmi poolsaarel ning Donetski ja Luganski oblastites. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles